Ange ditt sökord

Läkemedelsverket ser inte någon anledning att avråda från en generell användning av antiinflammatoriska värktabletter Foto: Shutterstock

Läkemedelsverket ser inte någon anledning att avråda från en generell användning av antiinflammatoriska värktabletter Foto: Shutterstock

Coronavirus covid-19: Läkemedelsverket avråder inte från värk- och febernedsättande läkemedel

I samband med utbrottet av covid-19 har det uppkommit frågor om användning av värk- och febernedsättande läkemedel. Världshälsoorganisationen WHO har gått ut med specifika rekommendationer men svenska Läkemedelsverket menar att det inte finns några kliniska bevis för en avrådan och därför kvarstår de svenska rekommendationer som finns sedan tidigare.

Annons:

Läkemedelsverket kommer nu att kontakta WHO via Europeiska Läkemedelsmyndigheten för att se vilket stöd de har för sin rekommendation.

Gör kort enkät och få veckorapport om coronavirusets spridning i Sverige!

Kan lindra feber och sjukdomskänslan

Det finns idag inget godkänt läkemedel för att behandla covid-19. Användning av paracetamol eller NSAID-läkemedel under en covid-19-infektion kan lindra feber och sjukdomskänsla. Dessa läkemedel kan dock inte förväntas minska risken för att utveckla svårare former av covid-19, förkorta sjukdomsförloppet, minska smittsamheten, förkorta perioden man är smittsam eller förebygga infektion.

Läkemedelsverket ser inte någon anledning att avråda från en generell användning av antiinflammatoriska värktabletter då tillgängliga vetenskapliga data ger inte stöd för vare sig gynnsamma eller skadliga effekter specifikt på sjukdomsförloppet vid covid-19 infektion.

– Orsaken är att vi i nuläget inte har kännedom om några data som talar för att det skulle vara specifikt farligt vid covid-19 jämfört med andra virusinfektioner, säger Filip Josephson, utredare på Läkemedelsverket till SVT.

Undantaget är äldre och hjärt- kärlsjuka  

Riskerna med NSAID-läkemedel för äldre personer och personer med vissa kroniska sjukdomar bör fortsatt särskilt beaktas och de bör inte använda inflammationshämmande värktabletter enligt Läkemedelsverket.  

– Därför att de på grund av sin biverkningsprofil är generellt olämpliga för sådana patienter. Och det råkar vara samma personer som har en ökad risk för ett komplicerat förlopp vid covid-19, konstaterar Filip Josephson. 

Viktigt att läsa bipacksedeln

Det är viktigt att följa de rekommendationer som ges i informationen i läkemedelsförpackningen, bipacksedel. Så låg dos som möjligt och kortast möjliga behandlingstid ska alltid eftersträvas för att minska risken för biverkningar. 

Om man har symtom på en övre luftvägsinfektion är det viktigt att stanna hemma och därmed minimera risken för smittspridning även om febern sjunker efter behandling med NSAID-läkemedel eller paracetamol. Den febernedsättande effekten kan maskera tecken på försämring av infektionen. Det är därför viktigt att vara extra uppmärksam på hur sjukdomsförloppet utvecklar sig. Vid försämring av sjukdomstillståndet eller utebliven förbättring ska man rådgöra med 1177 Vårdguiden.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: