Ange ditt sökord

Catarina König sökte till Sveriges Mästerkock för andra gången och tog revansch med råge genom att ta sig hela vägen till toppen. Foto: Shutterstock

Catarina König sökte till Sveriges Mästerkock för andra gången och tog revansch med råge genom att ta sig hela vägen till toppen. Foto: Shutterstock

Catarina König – en svensk mästerkock med vinnarskalle

Ambitionerna fanns där redan när Catarina König var liten. En enkel liten kokbok, sidor sammansatta med hjälp av snören. Nu, som vinnare av sjätte säsongen av Sveriges mästerkock har drömmen om en kokbok utgiven på ett stort förlag äntligen blivit verklighet. 

Annons:

Redan förra året var Catarina König med i uttagningarna men kom inte med i de slutliga topp tolv som får åka till Stockholm och spela in programmen. Men med en rejäl vinnarskalle kavlade Catarina upp armarna och tog revansch med råge genom att inte bara komma med igen utan att med sitt karaktäristiskt energirika leende ta sig hela vägen till toppen.

Förra året fick jag bra kritik för maten men man ifrågasatte om det här verkligen var något jag ville. Så mitt mål när jag sökte i år var att visa ännu mer vem jag är och att jag visst ville. Jag sätter upp ett mentalt mål, bestämmer mig för vart jag är på väg. Att jag verkar så självsäker i programmet är nog för att när det kommer till mat så är jag säker. Jag tycker om att ha koll och att lägga tid på detaljer, säger Catarina.

Vill skapa lyx i vardagen

Just känslan för detaljer går igen även i kokboken. Fotografierna är fantastiska och det syns att det har lagts mycket tid på att få fram detaljerna i maten.

Att göra kokboken var en dröm, inte bara för att man får ge ut en bok utan också för att skapa den. Välja recept, ta bilder som är underbara och få lägga tid på att skapa något som ska tilltala många. Jag fick välja bort så många recept men jag har ändå med flera av mina favoriter. Saken är den att matlagning varken behöver vara dyr eller komplicerad. Du kan laga köttbullar och spaghetti men med detaljer och ett snyggt upplägg kan det kännas som en lyxmåltid. Det är väl just det jag vill förmedla, att hitta lyxen i vardagen, säger Catarina och ser stolt ut när vi bläddrar i kokböckerna som ligger framför oss.

Mamma som inspirationskälla

Hemma är det precis som när Catarina själv växte upp, köket är hjärtat i hemmet och familjen har gärna bjudningar och fester för familj, vänner och bekanta. 

Jag har alltid lagat mat. Min mamma, som är min inspiration, lagade mycket mat och i vårt hem när jag växte upp var köket alltid husets hjärta. Boken heter ”Varje dag är en fest” för det är så jag ser på matlagning. Det ska kännas som att man kommer till en fest hemma hos oss med allt från fördrinkar och förrätter till varmrätter och efterrätter. Hemma är det mest jag som lagar mat, helt enkelt för att jag vill det. Står jag inte i köket en dag så får jag abstinens. Mat och matlagning betyder mycket för mig och mina barn vet att om de vill mamma något, så hittar de oftast mamma i köket, skrattar Catarina. 

Väljer bra råvaror och gör mat från grunden

Catarinas man Anders och deras två små barn var med vid inspelningen av själva finalen och Catarina berättar att barnen redan visar intresse att vara med i köket. Catarina även på vad hon lagar för mat och vilka råvaror som familjen använder. 

Min filosofi är att använda bra råvaror och göra mat från grunden. På så sätt har du också koll på vad du stoppar i dig. Jag vet att det ibland kostar mer att exempelvis välja ekologiskt men mitt tips är att om man kan se över vilka andra utgifter man har. Det kan finnas andra saker i livet man kan vara utan för att istället välja bra mat. Det är dock upp till var och en, säger Cattis.

Vill göra matlagningsprogram 

Klädbutiken i Uppsala kommer Catarina även fortsättningsvis behålla med en anställd medan hon själv kommer att satsa mer på matlagning framöver.

Vad som händer nu är inte helt säkert men jag gör gärna mer tv och då matlagningsprogram. Möjligheten att nå ut till så många samtidigt med min matlagning är en häftigt och gärna något jag vill göra i framtiden, avslöjar Catarina.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: