Ange ditt sökord

Hudtumörer och juvertumörer är exempel på tumörer som man kan upptäcka genom att känna med handen. Foto: Shutterstock

Hudtumörer och juvertumörer är exempel på tumörer som man kan upptäcka genom att känna med handen. Foto: Shutterstock

Cancer hos hund – så upptäcker du farliga knölar

Knölar och ojämnheter i hundars hud är i många fall ofarliga, men det kan också röra sig om en cancertumör. I de fallen är tidig diagnos viktigt och därför är det bra om du som hundägare vet hur du ska undersöka din hund för att upptäcka knölar.

Annons:

Tack vare effektiva och skonsamma cancerbehandlingar kan också många husdjur överleva sin cancersjukdom.

Drabbar varannan hund över åtta år

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och något som varannan hund över åtta år drabbas av. Emma Lindblad Åström, veterinär på AniCura, råder därför alla hundägare att regelbundet känna igenom sin hund för att upptäcka eventuella knölar.

Hudtumörer och juvertumörer är exempel på tumörer som man kan upptäcka genom att känna med handen, sedan finns det förstås andra cancertumörer som inte går att upptäcka med en utvärtes kontroll och då får man ta hjälp av en veterinär.

Så kollar du efter knölar på din hund

Vissa hundraser har högre risk att utveckla cancer än andra. Generellt sett får större hundar tumörer tidigare i livet än mindre hundraser. Ett tips kan därför vara att redan innan man köper hund tar reda på vilka sjukdomar som är vanliga för den rasen man har tänkt köpa. Då vet man om man behöver vara extra uppmärksam, tipsar Emma Lindblad Åström.

3 tips för att undersöka din hund på knölar:

  1. Utse en dag i månaden då du avsätter tid för att undersöka din hund. På så vis får du även koll på hur din hund kännas när den är frisk.
  2. Räkna med att kollen tar 3-4 minuter. Börja från huvudet och stryk händerna över hundens kropp, ben och under magen. För varje gång kommer hunden att bli mer van, vilket även kommer att underlätta vid veterinärbesök.
  3. Var uppmärksam på hundens allmänna hälsotillstånd. Äter, dricker, leker och utför den sina behov som vanligt?

Om du vid genomgången av din hund hittar en knöl så ska du alltid se till att uppsöka en veterinär för vidare bedömning och undersökning. Många knölar är visserligen ofarliga, men det kan vara svårt att avgöra på egen hand.

God behandling finns

Om det skulle visa sig att din hund är drabbad av cancer så ska du inte få panik. Det finns idag behandlingar som är både nyare, effektivare och skonsammare än vad de var för några år sedan. Med hjälp av behandling kan många hundar bli symtomfria och leva ett bra liv trots sin sjukdom. En tidig diagnos ökar också chansen att hunden blir helt botad.

Om det blir kirurgisk eller medicinsk behandling beror på flera olika faktorer och framförallt vilken sorts tumör det rör sig om, men målet är alltid att förbättra livskvaliteten eller förlänga ett bra liv, säger Emma Lindblad Åström.

Annons:

Källor:

AniCura

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: