Ange ditt sökord

Endast två landsting uppger att bemanningssituationen är bättre i år än i fjol. Resterande landsting menar att läget är sämre eller oförändrat.  Foto: Shutterstock

Endast två landsting uppger att bemanningssituationen är bättre i år än i fjol. Resterande landsting menar att läget är sämre eller oförändrat. Foto: Shutterstock

Bristen på sjuksköterskor värre i år än i fjol

Varje sommar råder det brist på vårdpersonal och sommaren 2016 är inget undantag. Snarare spås det i år bli värre än förra året. Det visar en sammanställning från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). 

Annons:

Endast två landsting uppger att bemanningssituationen är bättre i år än i fjol. Resterande landsting menar att läget är sämre eller oförändrat. 

Bonus för de som avstår semester

Störst problem är det att hitta sjuksköterskor. Det säger samtliga landsting, varav flera erbjuder särskilda bonusar för de medarbetare som kan flytta hela eller delar av sin beviljade semester. Dessa bonusar kan uppgå till flera tusentals kronor. 

Ett annat sätt att klara sommarbemanningen är genom att stänga ner vårdplatser, något som förstås inte är bra men som ändå gör det hanterbart. Dock innebär det påfrestningar för de arbetande som tvingas lägga i en högre växel för att hinna med allt. Om däremot någon i personalen blir sjuk eller är borta av någon anledning finns små marginaler. 

Ännu större brist är att vänta

Sanningen är att bristen på sjuksköterskor är stor året runt inom stora delar av vården och äldreomsorgen. Avancerad sjukvård samt Sveriges växande befolkning och vårdbehov gör att de utbildade sköterskorna inte räcker till.

Bristen spås även förvärras ytterligare framöver. Enligt Statistiska centralbyråns (SCB) senaste utbildnings- och arbetsmarknadsprognos är det framförallt bristen på specialistsjuksköterskor som lär försämras. Över 70 procent av de specialistutbildade sjuksköterskorna är 45 år eller äldre och när de går i pension kommer det bli än tuffare. 

Så kan bristen komma att lösas

För att möta utmaningen menar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att det krävs flera olika lösningar. Exempelvis ska sköterskornas administrativa uppgifter minska, man ska även utveckla IT-systemen och utöka valideringen av utländsk arbetskraft.

Gabriel Wikström menar då att man genom de här ekonomiska resurserna skapar bättre förutsättningar för att föra en god personalpolitik i landstingen, men också att man stärker vården generellt.

Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: