Ange ditt sökord

Boktipset: Hälsosam motion – lindrar nedstämdhet och depression

Boktipset: Hälsosam motion – lindrar nedstämdhet och depression

Varannan kvinna och var tredje man kan räkna med att någon gång under livet drabbas av ett depressionsliknande tillstånd, skriver Peter Hassmén, professor i psykologi och Nathalie Hassmén, docent i psykologi, båda vid Stockholms Universitet. Tillstånden kan drabba vem som helst.

Annons:

Författarna menar att boken därför angår de flesta människor. För med större kunskap om utlösande men också skyddande faktorer är det lättare att bidra till att vi själva och våra närmaste mår bättre.

I boken beskriver de hur nedstämdhet och depression uppkommer, ger en bild av varför vi drabbas i mycket högre grad nu än för 100 år sedan. De beskriver också på vilket sätt fysisk aktivitet lindrar och förhindrar att tillstånden bryter ut och på vilket sätt aktivitet påverkar oss psykologiskt.

Författarnas pedagogiska sätt att skilja på vardaglig fysisk aktivitet och motion väcker aha-upplevelser och en insikt som följer med boken i genom. Den schemalagda träningen står för en bråkdel av nyttan i jämförelse med att tänka lite extra på den vardagliga fysiska aktivitet som att cykla till jobbet, promenera till affären eller välja trappor i stället för hissen.

Boken beskriver även effekten av olika typer av motion som konditionsträning och styrketräning och på vilket sätt de kan användas dels som behandlingsmetod och för att förebygga olika hälsoproblem och sjukdomar.

Titel: Hälsosam motion – lindrar nedstämdhet och depression
Författare: Peter och Natalie Hassmén
Bokförlag: SISU Idrottsböcker
ISBN: 91-85433-02-0

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 1 2008

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: