Ange ditt sökord

Boktips: “Ett bipolärt hjärta”

Boktips: “Ett bipolärt hjärta”

När man är hypoman är livet underbart. Blodet rusar som kolsyrat, man är snabbare än omvärlden. Allting känns enkelt, allt blir utmärkt. Men så plötsligt kan det sprudlande bli den djupaste, mörkaste depression.

Annons:

Då vet man vad man egentligen vill, men inte orkar. Då känner andra inte igen en, man är grå och håret otvättat. Och döden verkar mindre obehaglig än livet.

Så tvära kast mellan livets toppar och dalar är det för den som lider av bipolär sjukdom (som förr kallades att vara manodepressiv). Rebecca Anserud vet hur det är och i Ett bipolärt hjärta (Lindqvist Publishing) tar hon oss läsare med på en resa genom sjukdomen.

Ärligt och öppet om psykisk sjukdom

Rebecca Anserud skriver att sjukdomen är falsk, för ibland tror hon att hon ska kunna klara allt, för att i nästa stund ligga ihopkurad och gråta.

Efter en trygg och händelserik barndom får Rebecca i tonåren de första upplevelserna av att sinnena spökar. I början förstår ingen vad som ska komma, vuxna inom skolan och sjukvården ser Rebecca som en jobbig tonåring, en tjej som borde skärpa sig, som man inte orkar med. Men det är inget vanligt tonårstrots utan hon passerar snart genom stora mörker, missbruk och perioder av mani och psykoser. Det är svårt att tro att någon född 1989 hunnit med allt det här. Att hon brinner för att berätta om det för oss är imponerande starkt!

Väldigt rakryggat och utifrån egna erfarenheter beskriver hon vad hon gått igenom. Hon ger inblickar i hur det är att vara sjuk, men också i hur behandlingar påverkar och hur det känns att vara intagen på en sliten psykiatrisk avdelning på sjukhusets baksida.

En “mycket dyr drog”

Många av hennes beskrivningar är målande och väldigt lärorika. Alla kan ta till sig och förstå vad psykisk sjukdom innebär. Hon kallar exempelvis mani för en ”mycket dyr drog”, som är som att ”samla alla världens färger och energier i en glasburk och sedan kasta den mot väggen”. Det blir på en gång kaos och väldigt vackert.

Språket är enkelt och gör berättelsen äkta, den är nedtecknad direkt ur hjärtat. Här har inga övervägda ordvändningar fått gå före hur det verkligen är. Det gör boken både lättläst och hela tiden pådrivande till att fortsätta läsa. Tyvärr har man korrekturläst dåligt.

Trots allt hon varit med om gör Rebecca Anserud inte sin bok till ett politiskt slagträ. Hon berättar sakligt och öppet, men dömer inte ut behandlingar eller enskilda enheter. Vissa skopor ger hon, men betonar att allt är hennes upplevelser och inga absoluta sanningar.

Tvärtom är det upp till läsaren att begripa, och det måste vi göra. Varje vecka begår motsvarande en skolklass svenskar självmord. Det säger något om hur allvarliga psykiska sjukdomar kan vara.

Just det vill Rebecca Anserud poängtera. Hon vill få läsarna att våga tänka på och prata om psykiska sjukdomar. Ännu 2012 vill många inte låtsas om att de finns. Men som Rebeccas berättelse visar behöver man få en diagnos för att bitarna ska börja falla på plats. Först då kan nästa resa genom behandlingar och livet med sjukdomen ta sin början.

Bok: “Ett bipolärt hjärta” av Rebecca Anserud (Lindqvist Publishing)

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: