Ange ditt sökord

Tidpunkten är avgörande för blodsockernivån. Om du tar testet snart efter en måltid kommer nivån att vara hög. Testet bör tas på fastande mage. Foto: Shutterstock

Tidpunkten är avgörande för blodsockernivån. Om du tar testet snart efter en måltid kommer nivån att vara hög. Testet bör tas på fastande mage. Foto: Shutterstock

Blodsockerprov kan avslöja om du har diabetes

Blodsockerprov är ett viktigt instrument för att diagnosticera diabetes eller ett förstadium till diabetes.

Annons:

Blodsocker är socker (glukos) som transporteras i blodet till kroppens alla organ och vävnader. Nivån på blodsockret regleras främst av hormonerna insulin och glukagon.

Glukos

När man ätit sprids glukos från tunntarmens celler ut i blodet. Den höga halten glukos i blodet triggar bukspottkörteln att utsöndra insulin. Insulinet påverkar i sin tur lever-, muskel- och fettceller att öka sitt upptag av glukos, blodsockret sänks och de nämnda cellerna har fått ett “förråd” av glukos.

När det gått en tid efter måltiden sjunker blodsockernivån eftersom blodet inte längre får påfyllning av glukos från tunntarmscellerna. Detta triggar återigen bukspottkörteln, denna gång till att utsöndra glukagon. Glukagonet påverkar levern och musklerna så att de släpper ut en del av sitt glukos till blodet. Nu höjs nivån på blodsockret så att det ligger på en lagom nivå.

Processen rubbas

Denna process rubbas när en person drabbas av diabetes. Hos en diabetessjuk patient saknar kroppen förmåga att producera (eller i vissa fall tillgodogöra sig) tillräcklig mängd insulin, och blodsockernivån blir därför onormalt hög.

Denna höga nivå kan skada inre organ och diabetespatienter brukar därför ta insulin i sprutform efter måltiderna.

Blodsockerprov viktigt verktyg

För att diagnosticera diabetes eller ett förstadium till diabetes tar man ett blodsockerprov. Flera år innan kroppen utvecklar diabetes visar sig en form av oförmåga att hantera blodsockret – så kallad nedsatt glukostolerans.

Denna kan upptäckas med hjälp av blodsockertester.

Nedsatt glukostolerans

Personer med nedsatt glukostolerans kan uppleva en rad symtom, däribland oförklarlig trötthet, ökad känslighet i fötter, domningar och stickningar i armar och ben, ökad törst och besvär från urinvägarna i form av nattliga och täta trängningar. Upplever man några av dessa symtom kan det vara lämpligt att ta ett prov på blodsockernivån.

Patienter med nedsatt glukostolerans har i studier visat sig ha dålig sömn, lägre livslust och lägre självskattad hälsa.

Om jag har ett förhöjt respektive ovanligt lågt värde – vad ska jag göra?

Oavsett om du har ett förhöjt värde eller ovanligt lågt värde bör du tala med din läkare.

Ett för lågt värde kan till exempel tyda på så kallad hypoglycemi.

Andra faktorer som kan påverka testet

Tidpunkten är avgörande för blodsockernivån. Om du tar testet snart efter en måltid kommer nivån att vara hög. Testet bör tas på fastande mage.

Det finns också hormoner som påverkar blodsockret och höjer nivån: kortisol, tillväxthormon och katekolaminer (adrenalin och noradrenalin).

Annons:

Artikeln är publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: