Ange ditt sökord

”Du måste inte förändra din livsstil för att äta vegetariskt.” Foto: Shutterstock

”Du måste inte förändra din livsstil för att äta vegetariskt.” Foto: Shutterstock

Blir man egentligen mätt på vegetarisk mat?

Ett av de största hindren för den som vill börja äta mer vegetariskt är att man tänker för stort. Det menar Sara Begner, matkreatör för tidningen Mersmak och Coops provkök och författare till kokboken ”Veckans vego”.

Annons:

Sara Begner rekommenderar istället att du tar ett steg i taget för att komma in i rutinen att äta mer vegetariskt. Men först måste du överhuvudtaget våga ta steget till vegetarisk mat.

Många vill äta mer grönt 

Sara Begner har tidigare skrivit bland annat ”Vår kokbok” och ”Vår vegetariska kokbok” där den senare mer är tänkt som en grundlig och faktabaserad kokbok där den som vill kan lära sig mer om vegetariska livsmedel och fördjupa sig i den vegetariska kokkonsten. ”Veckans vego” däremot är en användarvänlig bok för dig som vill göra nya egna val och som ska inspirera till att äta mer vegetariskt.

– Jag tror att många som vill äta mer grönt bara inte riktigt får till det, säger Sara Begner. Man vill, men vet inte hur man gör. Eller så vågar man inte ta steget över till vegetarisk mat. Många gör även misstaget att man tänker för stort, att man måste förändra hela sin livsstil.

Börja med små steg

Sara Begner vill att människor istället börjar med små steg för att då upptäcka att det är lika lätt, om inte lättare, att laga vegetariskt.

– Mitt tips är att börja med en grön dag i veckan, det behöver inte alltid vara samma dag, och fortsätta därifrån. Ett annat tips är att du byter ut någon ingrediens i din favoriträtt, till exempel köttet i en lasagne, till ett vegetariskt alternativ. Tänk om med de rätter du är van vid, då kommer du lättare igång!

Mer fokus på recept än livsstil

Kokboken, som är Sara Begners åttonde i ordningen, fokuserar på recept som tar max en halvtimme att laga till. Anledningen är inte för att stressa utan för att ytterligare förstärka att recepten passar vardagen. Boken fokuserar dessutom uteslutande på recept och inte så mycket på livsstil runtomkring.

– Min förläggare kom till mig och förklarade att medan många vegetariska kokböcker är nischade mot livsstil, till exempel yoga, träning eller vikt så var efterfrågan för en enkel vegetarisk kokbok stor. ”Veckans vego” är riktad till människor som inte är världsmästare på att laga mat utan allt från unga till barnfamiljer som vill lära sig laga mer vegetariskt.

Blir man egentligen mätt på vegetarisk mat?

Att äta vegetariskt är något av en generations- och könsfråga. Sara Begner förklarar att hon och hennes kollegor i sina undersökningar har sett att det är framförallt kvinnor som äter vegetariskt. Den grupp som minst sannolikt äter vegetarisk mat är äldre män. En fråga som brukar komma upp i samband med vegetarisk mat är huruvida man egentligen blir mätt på att äta enbart vegetariskt.

– Framförallt män ställer just den frågan, jag tror att män är livrädda för att inte bli mätta. Det kanske inte är samma mättnadskänsla i vegetarisk mat som med proteinrika köttbitar men mättnadskänslan kommer när man använder mer proteinrika vegetabiliska delar som bönor, ost och ägg. Hela tanken bakom recepten i boken är att de ska vara hela måltider, varm lagad mat och inte sidorätter. En riktig, och förhoppningsvis mättande maträtt helt enkelt.

Sara Begner tycker att göra det för svårt för sig varken är svaret på att bli mer hälsosam, vinna tid eller lägga om levnadsvanor. 

– Du måste inte förändra din livsstil för att äta vegetariskt!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: