Ange ditt sökord

Att lägga till gröna bladgrönsaker till varje måltid verkar vara ett enkelt sätt att skydda vårt hjärta. Foto: Getty Images

Att lägga till gröna bladgrönsaker till varje måltid verkar vara ett enkelt sätt att skydda vårt hjärta. Foto: Getty Images

Bladgrönsaker skyddar vid hjärtinfarkt

Röda blodkroppar, som är ansvariga för att transportera syre i kroppen, har en naturlig förmåga att skydda våra hjärtan när de utsätts för låg syrenivå. Detta skydd förstärks om vi äter mat med mycket nitratrika grönsaker, som till exempel ruccolasallad och andra gröna bladgrönsaker.

Annons:

Röda blodkroppar som utsätts för syrebrist har visat sig ha skyddande egenskaper mot skador vid hjärtinfarkt, enligt en ny studie. Effekten förstärks av en kost som innehåller nitratrika grönsaker, särskilt ruccolasallad och andra gröna bladgrönsaker.

Denna forskning är ett samarbete mellan forskare från flera olika länder, inklusive Sverige, Japan och Tyskland.

Röda blodkroppar skyddar mot hjärtskador

Röda blodkroppar är normalt ansvariga för att transportera syre från lungorna till alla celler i kroppen och för att föra tillbaka koldioxid till lungorna. Den här nya studien avslöjar att röda blodkroppar har en inneboende förmåga att skydda mot hjärtskador som kan uppstå vid en hjärtinfarkt.

Forskare har upptäckt detta skydd genom att studera hur röda blodkroppar reagerar på låg syrenivå i laboratoriet och även genom att titta på människor med högt blodtryck som åt olika typer av mat. Resultaten visar att röda blodkroppar kan hjälpa till att skydda våra hjärtan, och det här skyddet kan aktiveras genom att äta rätt sorts mat.

Denna skyddande effekt bekräftades även i en klinisk studie med patienter som hade högt blodtryck. Dessa patienter delades in i två grupper: en som åt en kost rik på nitratrika grönsaker och en som åt en kost med lågt nitratinnehåll. Röda blodkroppar samlades in från båda grupperna och administrerades till en hjärtinfarktmodell med råttor.

John Pernow, professor i kardiologi vid Karolinska institutet, säger: “Resultaten visar på den grundläggande skyddseffekten mot syrebristskador som röda blodkroppar ger, samt hur detta skydd kan aktiveras genom en enkel kostförändring. Detta kan vara av stor betydelse för patienter med hög risk för hjärtinfarkt.”

Utveckling av ny medicin

Nästa steg i forskningen innebär att utveckla nya läkemedel som kan aktivera den skyddande signalen i röda blodkroppar för att skydda kroppens vävnader och celler vid syrebrist. Det är också viktigt att förstå hur röda blodkroppar kommunicerar med hjärtmuskelceller för att ge skydd.

Forskaren Jiangning Yang vid Karolinska institutet tillägger: “Dessutom behöver vi undersöka hur röda blodkroppar överför sin skyddande signal till hjärtmuskelcellerna.”

Studien är resultatet av ett samarbete mellan forskare från Karolinska institutet, Karolinska universitetssjukhuset, Tohoku University i Japan, Heinrich-Heine-University i Tyskland samt Ruhr-University Bochum, Tyskland.

Läs om högt blodtryck.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: