Beskedet: Toppen nådd för mild influensasäsong

Beskedet: Toppen nådd för mild influensasäsong

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2020-03-19
Författare: Anders Åker

Mitt i all rapportering kring coronaviruset covid-19 kommer ett glädjande besked, att toppen är nådd för årets influensasäsong och spridningen i samhället väntas nu avta under de kommande veckorna.

Hittills har influensan legat på en låg nivå jämfört med tidigare säsonger. Så ser du skillnad på influensa och coronaviruset covid-19.

Låg nivå under hela säsongen 

Sammantaget har antalet rapporterade fall från landets laboratorier visat på en låg nivå av influensa under hela säsongen och toppen nåddes under vecka 10.

Den låga influensaaktiviteten reflekteras också i att färre patienter med influensa behövt intensivvård än under tidigare säsonger.

Tre influensasorter har cirkulerat

Tre influensasorter har cirkulerat har i Sverige. En större andel av fallen har varit influensa A(H3N2) som oftast drabbar de äldsta åldersgrupperna

. – De närmaste veckorna kommer det fortsatt att vara personer som smittas av influensa, men det blir successivt färre som insjuknar, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Den senaste månaden har det varit regionala skillnader i landet, med högre influensaaktivitet i Norrland jämfört med Svealand och Götaland. Andelen av befolkningen som insjuknar i influensa varierar från säsong till säsong och ligger ofta mellan 5 och 15 procent.

 

Veckans fråga

I söndags ställde vi om klockan - tycker du att Sverige bör avskaffa vinter- och sommartid?

Nyhetsbrev

E-postadress