Ange ditt sökord

Kenneth Ilvall, specialist i allmänmedicin, tar emot patienter via videolänk. Bild: Christofer Dracke/Creative Commons Foto: Shutterstock

Kenneth Ilvall, specialist i allmänmedicin, tar emot patienter via videolänk. Bild: Christofer Dracke/Creative Commons Foto: Shutterstock

Besök, diagnos och recept över nätet – första digitala vårdcentralen har öppnat

Nu kan du oavsett var i Sverige du befinner dig besöka en vårdcentral och få hjälp med såväl diagnos som recept och konsultremisser över nätet.

Annons:

I måndags öppnaden nämligen den digitala vårdcentralen Kry.se Via videomöte kan läkaren ställa diagnos, skriva ut läkemedel eller skicka dig vidare till en annan specialist. Vårdcentralen öppnar i mars 2015.

Utvalda symtom

Kry har i samråd med läkare valt ut de symtom som lämpar sig för konsultation på distans. Utslag, feber och urinvägsinfektion är några av de besvär som går utmärkt att behandla via video, medan ett brutet ben behöver handpåläggning.

– Jag ser stora fördelar med att använda det här på lång sikt för exempelvis korta återbesök, om folk inte vill gå ifrån jobbet eller om de har en smittsam sjukdom så att de inte ska vara på vårdcentralen, säger Kenneth Ilvall, specialist i allmänmedicin, till Dagens Medicin.

Patientsäkert

Kenneth Ilvall, som till vardags är verksamhetschef på vårdcentralen Tocare i Stockholm, har arbetat med att ta fram riktlinjer för vården på Kry och menar att för läkare är det ingen skillnad mellan att behandla exempelvis eksem via video eller i ett möte. Behandlingen är densamma och om det skulle var det minsta osäkert att sätta rätt diagnos så hänvisar vi till rätt instans, säger Kenneth Ilvall. 

– I dag fyller 1177 en viktig funktion då man snabbt kan få prata med en sjuksköterska över telefon. Men hos Kry träffar du en läkare och dessutom över video vilket medför att du kan få en diagnos direkt, e-recept och remiss om läkaren tycker att det behövs, säger Josefin Landgård, vd för Kry.

Målet att ha öppet dygnet runt

Kry kommer till en början att ha öppet 7 till 21 på vardagar samt dagtid på helger. Målet är att ha öppet dygnet runt årets alla dagar. Patienter från hela landet kan vända sig till Kry med sina besvär, och läkaren kan vid behov förskriva läkemedel eller skicka iväg en remiss till en specialist. Kenneth Ilvall har svårt att uppskatta hur många patienter som kan vara intresserade av den här typen av tjänst.

Liknande lösningar finns i USA men i Sverige är det ny mark, så ny att landstinget ännu inte har bestämt hur ersättningen ska se ut och patienterna får därför betala själva. När pengafrågan är löst tror Kenneth Ilvall att intresset för lösningen kommer att sprida sig. Ett läkarbesök på Kry kostar 300 kronor, att jämföra med 200 kronor på en landstingsansluten vårdcentral och 350 kronor på akuten.

Annorlunda för dig som patient

För dig som patient kommer den nya digitala vårdcentralen ställa krav på att du är fokuserad på dina frågeställningar. Kenneth Ilvall förklarar att det säkerligen kommer att vara så att man inom vårdcentralsskrået kommer att rekommendera att ta vissa frågeställningar som ett krymöte. Exempelvis om någon är hemma med ett sjukt barn som de har frågor kring.

Fakta: Så funkar Kry

  • Du bokar ett möte i webbläsaren, och väljer själv mellan en tid i kalendern och ”drop-in”.
  • Legitimation sker med hjälp av bank-ID.
  • Du beskriver dina symtom, och betalar med kort.
  • Därefter har du ett möte med läkaren via videolänk direkt i webbläsaren.
  • Läkaren för därefter journal precis som vanligt.
Annons:

Källor:

Kry.se, Dagens medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: