Ange ditt sökord

Maria Gylfe, chefsjuksköterska och initiativtagare till boken

Maria Gylfe, chefsjuksköterska och initiativtagare till boken "Vissa har andra utvägar" som blev världsbäst i sin klass. Foto: Johan Aldegren

Svensk kokbok bäst i världen

När Gourmand World Cookbook Awards gick av stapeln tidigare i sommar var det en svensk kokbok som utsågs till världens bästa i kategorin "Best health & nutrition book/institutions".

Annons:

Boken, “Vissa har andra utvägar”, är skriven av chefsjuksköterskan Maria Gylfe och Danderyds sjukhus och är en inspirationskokbok riktad till stomipatienter.

Tackade modellerna

När vinnaren utsågs i början av juni i år en gala i Kina riktade Maria Gylfe sitt första tack till de modeller med stomi som finns på bild i inledningen till varje kapitel i boken. Hon passade även på att tacka fotografen, Athina Stratataki och de kockar som bidragit med innehåll till kokboken.

På engelska heter boken “For people with other exits” och totalt tävlade ett 70-tal titlar om utmärkelsen.

Lanserades våren 2013

“Vissa har andra utvägar” lanserades för två år sedan på initiativ av Maria Gylfe. Som chefsjuksköterska för avdelning 61 på Danderyds sjukhus mötte hon varje dag stomiopererade patienter som var oroliga för vad de kunde och inte kunde äta. Hon bestämde sig för att producera en tillåtande och avdramatiserande kokbok som skulle inspirera stomiopererade personer att njuta av mat och livet.

Boken publicerades i april 2013 och har tryckts på svenska i 16 000 exemplar. 2014 trycktes även en engelsk upplaga upp i 10 000 ex. Sedan januari 2015 finns boken även på danska, finska och tyska i webbversion. Så även den svenska och engelska.

Annons:

Källor:

Danderyds sjukhus

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: