Ange ditt sökord

Sömn kan kopplas till bättre minne enligt den aktuella studien. Foto: Shutterstock

Sömn kan kopplas till bättre minne enligt den aktuella studien. Foto: Shutterstock

Bebisar som tar en tupplur minns bättre

Att som bebis få ta sig en tupplur kan enligt en studie förbättra såväl minne som inlärningsförmåga. 

Annons:

Det visar en studie som publicerats i vetenskapliga tidskriften PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences.

Undersöktes med en bjällra

I studien deltog totalt 216 bebisar som var 6 eller 12 månader gamla. Forskarna tog av och skakade en vante med en liten bjällra från en docka, något som upprepades flera gånger medan bebisarna såg på. 

Efter första gången fick den ena gruppen bebisar sova i minst en halvtimme, den andra gruppen fortsatte att vara vakna. Efter fyra timmar undersökte man om bebisarna kunde härma rörelserna, att ta av vanten och skaka bjällran. 

Sömn gav bäst minne

De bebisar som hade fått sova var de som bäst kom ihåg vad de skulle göra. När man gjorde om testet 24 timmar senare blev det resultatet ännu tydligare, att det var bebisarna som hade fått vila som kom ihåg rörelserna bäst. 

John Axelsson, sömnforskare vid Karolinska institutet säger till Sveriges television i en kommentar appropå studien att sömn verkar vara en viktig faktor för inlärning och för hjärnansutveckling under bebisperioden. Han menar även att studien är spännande eftersom det idag finns få studier om hur sömn påverkar små barn.

Minnena flyttas

Anledningen till att sömnen är så viktig för minnet är att våra minnen flyttas från korttidsminnet till långtidsminnet under sömnen. Det innebär, förklarar John Axelsson för Svt, att minnena sitter mycket starkare och sitter kvar över en längre tid. 

Tupplurar är jättebra och bör egentligen användas för alla barn säger John Axelsson.

Annons:

Källor:

Svt.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: