Ange ditt sökord

Bönor och nötter skyddar mot prostatacancer

Bönor och nötter skyddar mot prostatacancer

Män som äter mycket sojabönsprodukter, bönor och solrosfrön löper mindre risk att drabbas av prostatacancer.

Annons:

Varje år insjuknar ungefär 10 000 män i Sverige i prostatacancer. Varför prostatacancer är så vanligt är inte fullt känt men det finns en ärftlig koppling och sjukdomsrisken ökar med stigande ålder. Flera studier tyder på att kosten är av stor betydelse. På senare tid har intresset riktats mot växter som har östrogenliknande effekter, så kallade fytoöstrogener. Fytoöstrogener brukar delas in två grupper, lignaner och isoflvonoider. Lignaner finns framförallt i linfrö, råg, bär och olika grönsaker. Sojabönor är den största källan till isoflavonoider.

På Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet har forskare studerat sambandet mellan prostatacancer och fytoöstrogen, studien är den största i sitt slag i en västerländsk befolkningsgrupp. Resultaten visar att män som hade ett högt intag av fytoöstrogenrika livsmedel, såsom bönor, sojabönsprodukter, linfrö, solrosfrö, bär och jordnötter, hade 26 procent lägre risk att drabbas av prostatacancer. Bönor var det livsmedlet som bidrog mest till den skyddande effekten. Om det enbart är fytoöstrogenerna eller dessa i kombination med andra ämnen som finns i samma typ av livsmedel, är ännu inte fullt känt.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: