Ange ditt sökord

När Tobias fick veta att han skulle få stomi fick han panik och efter en tuff början blev det till slut bättre.  Foto: Shutterstock

När Tobias fick veta att han skulle få stomi fick han panik och efter en tuff början blev det till slut bättre. Foto: Shutterstock

Att leva med stomi – möt Tobias

För Tobias blev det initialt en chock att få beskedet att han skulle vara tvungen att leva med stomi men det visade sig att det handlade mer om hans eget självförtroende och mindre om den medicintekniska lösning han blev tvungen att förlika sig med.

Annons:

Länge, och om han får säga det själv alldeles för länge, levde Tobias med besvär i tjocktarmen på grund av Crohns sjukdom. Alla försök att ignorera hur han mådde var fruktlösa och till slut gick det inte längre.

Jag var mindre insatt i hur jag mådde och försökte bara leva på som vanligt. Dessutom upplevde jag att läkaren jag hade då inte tog mina besvär på allvar, minns Tobias. 

Fick panik vid beskedet om stomi

Så gick flyttlasset en dag till den svenska huvudstaden och problemen med tarmen flyttade med och till slut var det så dåligt att Tobias fick en akut stomi efter att det hade blivit helt stopp i tarmen.

Min första reaktion när jag fick veta att jag skulle få stomi? Panik. Jag ville bara vägra helt och hållet. Som tur var hade jag mina vänner och de var ett stöd där på sjukhuset. 

Tuff till en början, men det blev bättre

Att leva med stomi var inledningsvis tufft upplevde Tobias som kämpade med tankar och funderingar under de åtta månader som han var tvungen att ha stomi.

Hela min värld kretsade då kring stomi, hur det kändes och ja, jag kände mig väl äcklig. Det tog någon månad innan jag började vänja mig och faktiskt började må bättre och känna att det inte gjorde så mycket. På ett sätt var det fascinerande att det finns teknik, en uppfinning, som kunde hjälpa mig att uträtta mina behov utan att behöva tänka på smärta. 

Fick kämpa med självförtroendet

Självförtroendet fick sig dock en törn och känslan av att vara annorlunda påverkade inte bara vardagen utan också det sociala livet.

Största problemet hos mig låg i mitt självförtroende. Det tog ett tag innan jag vågade träffa tjejer men när jag väl gjorde det så var det ingen som tyckte det var äckligt eller konstigt. Det gav en fingervisning om vad människor faktiskt tycker och tänker om stomi. I min omgivning var det snarare så att människor var frågvisa och ställde frågor om vad det är och hur det funkar. 

Stomi är fortfarande mycket ett tabu hos många och det är därför viktigt att prata om hur det är att leva med stomi, menar Tobias.

Stomi är fortfarande något som de flesta tror bara är för gamlingar på äldreboenden. Man glömmer alla som verkligen behöver det för att överleva och därför är det viktigt att prata om det.

Tobias råd till den som ska få stomi

Framöver hoppas Tobias att utvecklingen av själva tekniken ska göra att det blir lättare att göra rent den och att byta påse och plattor som ingår i själva stomin. För den som får beskedet om stomi idag har Tobias ett tydligt råd.

Bara gör det, det kommer kännas tungt men det är inte hela världen. Om någon skulle säga att det är äckligt eller konstigt så ligger problemet snarare hos den personen. Träffar man någon i samma situation som en själv så har man däremot ett extra starkt band. 

Var noggrann med rengöring av stomin

Tobias levde med stomi i drygt åtta månader och baserat på sina erfarenheter vill han även dela med sig av sina tankar till den som lever med stomi idag.  

Det är viktigt att göra rent stomin i duschen och att även om det är ett råd som säkert många följer vill jag ändå dela med mig av det. Jag tänker att alla gör det redan men det är ändå ett tips. Ja, och att låta dina polare känna på stomipåsen, de kommer bli superfascinerade! 

Namn: Tobias Öjerfalk 

Bor: Stockholm

Familj: Sambo

Gör: Spelar tv-spel

Senast lästa bok: Homo Deus -a brief history of tomorrow

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: