Ange ditt sökord

Panten på platspåsen kan antingen behållas för egen del eller skänkas till välgörenhet Foto: Shutterstock

Panten på platspåsen kan antingen behållas för egen del eller skänkas till välgörenhet Foto: Shutterstock

Apoteket testar att införa pant på plastpåsar

Från och med i sommar kommer Apotekets platspåsar att vara pantbara, det vill säga du får tillbaka pengar om du lämnar påsarna till återvinning. Syftet är att minska mängden plast i naturen.

Annons:

Från och med den 1 juni ska tre apotek i Stockholm erbjuda plastpåsar med pant på.

Streckkod på påsarna

Satsningen är ett samarbete mellan Apoteket och företaget Panta Påsen och bygger på ny teknik där varje plastpåse är försedd med en streckkod. Med hjälp av en mobiltelefon och en app, som känner av när mobiltelefonen befinner sig nära en obemannad återvinningsstation, kan påsen sedan pantas genom att läsa av streckkoden med mobiltelefonen.

Efter att man har läst av streckkoden och pantat påsen betalas panten, som är en krona per påse, ut i appen. Det hela fungerar dock bara om du befinner dig fysiskt vid en återvinningsstation.

Inga garantier

Det finns inte någon garanti för att plastpåsen verkligen läggs i återvinningen men det är inte något problem menar Magnus Frisk, presskontakt på Apoteket AB.

– Nej, vi räknar med att när man väl är vid en återvinningsstation källsorterar man påsarna och inte slänger dem i naturen, säger Magnus Frisk.

Panten kan skänkas till välgörenhet

Panten kan antingen behållas för egen del eller skänkas till välgörenhet. Totalt kommer det att finnas cirka tio välgörenhetsorganisationer att välja på, däribland Håll havet rent och Rädda barnen, som är Apotekets samarbetspartners.

– Det kommer att tillkomma fler, men vilka det blir är inte bestämt ännu. Kravet är att man har ett 90-konto, säger Magnus Frisk.

Om testprojektet faller väl ut är målet att fler av Apotekets butiker ska börja använda de pantbara påsarna.

Annons:

Källor:

Läkemedelsvärlden, Apoteket AB

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: