Ange ditt sökord

 I år får många av oss fira en annorlunda jul och det kan skapa oro. Foto: Shutterstock

I år får många av oss fira en annorlunda jul och det kan skapa oro. Foto: Shutterstock

Vi får göra det bästa av julen och för vissa kan det bli en ny digital erfarenhet. Foto: Shutterstock

Vi får göra det bästa av julen och för vissa kan det bli en ny digital erfarenhet. Foto: Shutterstock

Annorlunda jul kan skapa stress

Vanligtvis är juletid stressig för många människor. Mycket planering och fix inför och under julhelgen för att infria allas förväntningar. Årets jul kan skapa än mer stress och oro då den troligtvis inte blir som vi hade tänkt oss. De flesta får helt enkelt ställa in sig på en annorlunda jul.

Annons:

Kanske finns oro för nära och kära eller för framtiden? Ekonomin kanske inte är som den brukar och eventuellt kan du inte fira jul med din familj? Dessa är bara några av många orosmoln som kan ha byggts på under pandemin.

Tillåt dig att känna

Till att börja med är det viktigt att tillåta sig att vara besviken över julen som inte blev. Att få vara ledsen för att man kanske inte kan spendera tid med familj och vänner. Istället för att lägga locket på är det bra att möta dessa känslor, acceptera och så småningom kommer vi då att märka att det tyngsta klingar av. Då kan vi istället försöka lyfta blicken och se det positiva och det vi ändå kan vara tacksamma för. Tacksamhetsträning är ett kraftfullt verktyg som hjälper oss att flytta fokus från det negativa till det positiva.

Ok att ha trevligt trots pandemin

Kom ihåg att det är ok att ha kul och komma i feststämning trots att det pågår en världspandemi runtomkring oss. Vi behöver hitta glädjestunder även i svåra tider eller kanske än mer just när det är tufft.

Tips för att minska på stressen inför en annorlunda jul

  • Tillåt dig att känna – kanske ledsamhet, sorg, ilska eller besvikelse över att situationen är som den är. Om vi vågar möta och acceptera dem kommer det underlätta för de positiva känslorna att ta över.
  • Det är ok att ha kul även i svåra tider.
  • Påminn dig själv om allt som ändå finns – du har tak över huvudet, mat på bordet, kanske en riktigt god vän som hör av sig eller en familjemedlem du uppskattar. Avsluta gärna dagen med en tacksamhetsövning där du skriver ner en sak du är tacksam för.
  • Ibland dricker vi alkohol för att dämpa svåra känslor och oro, men det har ofta motsatt effekt. Alkohol tenderar att både öka ångest och försämra sömnen, vilket förstås ger sämre återhämtning. Just detta år kan det vara extra viktigt att begränsa alkoholmängden under jul.
  • Vad innebär julen för dig? Hur kan du få fram det även i år, trots den annorlunda situationen. Många har blivit mer digitala så kanske kan du spela in en digital julhälsning till någon du önskat att du kunde fira jul med. Att ta sig tid att ringa eller face-tima med någon som kanske är ensam i jul kan vara oerhört betydelsefullt.
  • Håll nere ambitionsnivån – det är inte julklapparna som är det viktiga utan tanken bakom. Fokusera istället på det som verkligen är betydelsefullt och var närvarande.
  • Tid i naturen får ner stressnivån – en skogspromenad i tystnad kan göra underverk med humöret.
  • Behandla dig själv som du skulle behandla en god vän och ge dig den självmedkänsla du förtjänar. Att vara snäll mot sig själv kan göra de svårare känslorna lite mindre tunga.
  • Den finaste julklappen man kan ge sina barn eller barnbarn är att visa att man prioriterar välmående framför prestation och perfektion. 
Annons:

Källor:

yogobe.com

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: