Ange ditt sökord

Med den aktuella forskningen i ryggen hoppas man i framtiden kunna sätta in nya förebyggande läkemedel mot Alzheimers sjukdom. Foto: Shutterstock

Med den aktuella forskningen i ryggen hoppas man i framtiden kunna sätta in nya förebyggande läkemedel mot Alzheimers sjukdom. Foto: Shutterstock

Alzheimers sjukdom kan upptäckas upp till 20 år innan den bryter ut

En svensk studie skulle kunna leda till att man i framtiden kan upptäcka Alzheimers sjukdom upp till 20 år innan symtomen framträder och därmed också sätta in nya, förebyggande, läkemedel i god tid.

Annons:

Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demenssjukdom som drabbar drygt 100 000 svenskar varje år. Men eftersom många inte får någon diagnos misstänker man att mörkertalet är stort.

Fick göra minnestester

I studien följdes totalt 50 personer och i gruppen ingick både friska personer med hög risk för Alzheimers sjukdom samt personer med alzheimer som inte var ärftlig. Deltagana undersöktes med PET-kamera och fick även göra minnestester.

Tre år senare undersöktes personerna i gruppen igen och det var då forskarna bakom studien konstaterade att man skulle kunna se tecken på Alzheimers sjukdom redan innan symtomen bryter ut.

Ökat antal stödjeceller

De friska personer som deltog kom från familjer med kända mutationer av Alzhiemers sjukdom. Inte bara hade dessa personer en ökad risk för Alzheimers utan forskarna upptäckte även att den gruppen av personer hade en inflammation orsakad av ett ökat antal astrocyter, stödjceller. Den här ökningen kunde man se så långt som 20 år innan man kunde räkna med att hitta amyloida plack som förekommer i höga halter i hjärnan i samband med Alzheimers sjukdom.

Forskarna kunde även se att det fanns ett samband mellan mängden astrocyter och mängden amyloida plack. I tackt med att mängden amyloida plack ökade sjönk nämligen mängden astrocyter och dt är första gången dessa olika tidsförlopp har rapporterats.

Ännu okänt varför

Studien kommer från Karolinska institutet och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Brain. Till DN.se säger professor Agneta Norberg att studien ökar förståelsen av tidiga skeden av Alzheimers sjukdom. Eftersom det hittills enbart funnits mediciner som lindrar symtomen vid Alzhimers sjukdom hoppas forskarna nu att det finns förutsättningar för att istället utveckla en ny medicin som kan ge förebyggande behandling, betydligt tidigare.

Även om ökningen av astrocyter verkar vara ett tidigt tecken på Alzhimers sjukdom så kan forskarna ännu inte säga vad ökningen beror på.

Annons:

Källor:

DN.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: