Ange ditt sökord

Alternativ behandling vid klimakteriebesvär

Alternativ behandling vid klimakteriebesvär

Efter larmen om risker med hormonbehandling växer intresset för alternativa metoder för att lindra klimakteriebesvär. Hittills har forskningen mest handlat om att hitta läkemedel men en färsk svensk avhandling följer ett annat spår. I denna studie lär sig kvinnorna att möta besvären med Tillämpad avslappning. Resultaten är goda.

Annons:

När kvinnorna lärt sig avslappningsmetoden upplevde fyra av fem att vallningarna och svettningarna minskade med nästan 80 procent. Dessutom höll effekten i sig, visade en uppföljning sex månader efter avslutad behandling.

– Detta är en metod man kan ta med sig vart som helst, den är lätt att lära och ger snabb effekt, säger författaren till avhandlingen, Elizabeth Nedstrand, specialistläkare i obstretik och gynekologi vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Metoden är en form av kognitiv beteendeterapi, som tidigare använts vid bland annat panikångest och migrän. Patienten framkallar en muskelavslappning genom att fokusera på andningen. Efter ett antal gruppträffar parallellt med daglig träning på egen hand lär sig kvinnorna en teknik för att försätta sig i avslappnat tillstånd på bara 15-60 sekunder. Målet är att avslappningen till slut ska uppnås automatiskt som en slags betingning.

Exakt hur Tillämpad avslappning fungerar mot vallningar är oklart. En teori är att avslappningen minskar tillförseln av stresshormonet noradrenalin, vilket tros påverka temperaturregleringscentrum i hypotalamus. Eventuellt har kvinnor med mycket vallningar högre nivåer av noradrenalin än kvinnor utan besvär . Nu hoppas Elizabeth Nedstrand att metoden sprids, eftersom den är effektiv, lätt att lära och helt utan biverkningar.

Cirka 75 procent av alla kvinnor i klimakteriet rapporterar symtom som vallningar och svettningar. Andra vanliga besvär är sömnstörningar, nervositet och torra slemhinnor under den period på 4-5 år som föregår menstruationens upphörande. Tidigare skrevs östrogen ut till nästan hälften av alla medelålders kvinnor. Idag är motsvarande siffra cirka tjugo procent. Vändpunkten kom sedan två stora epidemiologiska studier, Women’s Health Initiative i USA och The Míllion Women Study i England, visat på en ökad risk för bröstcancer. Dessutom gav inte östrogenet det skydd mot hjärtinfarkt och demens man tidigare trott. Förr kunde kvinnan få östrogen livslångt , men nu rekommenderar Läkemedelsverket att hormonpreparat bara ska användas under en begränsad tid och i lägsta möjliga dos.

Dessa rekommendationer stämmer väl överens med amerikanska läkarkårens hållning. I USA märks också ett ökat intresse för alternativa metoder. North American Menopaus Society rekommenderar att kvinnor med milda till måttliga besvär ska välja en ny och sundare livsstil för att hantera sina besvär (se faktaruta). Idag finns visserligen inte tillräckligt omfattande och övertygande studier som påvisar att sojaprodukter och andra fytoöstrogener (östrogener från växtriket) med säkerhet kan minska klimakteriebesvär men det faktum att asiatiska kvinnor, som ju äter mycket sojaprodukter, inte lika ofta söker hjälp för klimakteriebesvär som de västerländska kvinnorna, tyder på att kosten kan ha betydelse. Därför rekommenderar de amerikanska läkarna att kvinnor äter mer fytoöstrogener som soja, bönor och groddar. Det finns också belägg för att vissa naturläkemedel med svart ormrot (Black Cohosh) kan hjälpa.)

Tips och råd

 • Håll dig sval, klä dig i naturmaterial som andas
 • Dra ner temperaturen hemma
 • Motionera och träna
 • Träna avslappning
 • Ät mer fytoöstrogen som sojabönor, sojamjölk, tofu, nötter, alfa alfa, mungbönor, sesamfrön, äpplen och råg.

Tillämpad avslappning, en kurs i sex delar

  1. Deltagarna lär sig att spänna och slappna av en muskelgrupp i taget
  2. Deltagarna övar på att slappna av de olika muskelgrupperna direkt, utan att spänna dem först.
  3. Här tränas förmågan att koppla ihop andning och avspänning. På varje utandning ger man sig en inre uppmaning att slappna av.
  4. Deltagarna lär sig att kunna spänna vissa delar av kroppen och samtidigt vara avslappnad i andra.
  5. Genom att ta ett par djupa andetag och samtidigt uppmana sig själv att slappna av, ska deltagarna i bästa fall kunna minska sin spänning på 20-30 sekunder.
  6. Deltagarna börjar använda sina kunskaper i verkligheten. Vid klimakteriebesvär ska kvinnorna använda avslappningstekniken så fort de känner att symtomen är på väg.

Källa: Elizabeth Nedstrand, Universitetsjukhuset i Linköping

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: