Ange ditt sökord

Vampyrer har funnits sedan urminnes tider, den mest kända är nog Dracula. Foto: Shutterstock

Vampyrer har funnits sedan urminnes tider, den mest kända är nog Dracula. Foto: Shutterstock

Varulvar lurkar traditionellt sett runt i skogen men, du kan även stöta på varulvar i tätorter. Foto: Shutterstock

Varulvar lurkar traditionellt sett runt i skogen men, du kan även stöta på varulvar i tätorter. Foto: Shutterstock

Zombier, eller levande döda, är människor som efter döden återuppstått. Foto: Shutterstock

Zombier, eller levande döda, är människor som efter döden återuppstått. Foto: Shutterstock

Allt om vampyrbett, varulvsbett och zombiebett – symtom, orsak och behandling

Halloween står för dörren och med det är allsköns oknytt ute på stan. Du får ta det med en nypa salt och glimten i ögat, men visst kan det vara bra att ha med sig en liten guide utifall.

Annons:

Hur ser symtomen ut vid ett vampyrbett? Vad är diagnosen kring varulvsbett? Och hur botar man egentligen ett zombiebett? Vi berättar mer.

Allt om vampyrbett

Ett vampyrbett får du från en vampyr, en nattlevande figur som skyr dagens ljus. Vampyrer har funnits sedan urminnes tider, den mest kända är nog Dracula. Ett vampyrbett innebär hög risk för infektioner, eftersom det är ett öppet sår och blod inblandat.

Så, om du har råkat ut för ett vampyrbett kan det vara bra att badda om bettet och sätta ett plåster på det. Ett vampyrbett kommer dock med ytterligare komplikationer.

Symtom och diagnos vid vampyrbett

Det finns två diagnoser vid vampyrbett. Om vampyren sugit ut allt blod vid tillfället vid bettet så är diagnosen att du avlider till följd av bettet. Om vampyren däremot väljer att hålla dig lite halvt om halvt vid liv och dessutom ger dig lite av sitt eget blod kommer du helt enkelt att förvandlas till en vampyr själv.

Detta kan te sig på olika sätt och symtom på att du är på väg att bli en vampyr inkluderar:

 • Ofrivillig blekhet
 • Sover på dagen
 • Dina ögon förändras
 • Undviker solljus
 • Plötslig avsaknad av spegelbild
 • Plötslig hunger efter blod
 • Allmänt hängig i perioder
 • I vissa fall förvandlas till en fladdermus då och då
 • Du är odödlig

Behandling

Behandlingen av vampyrer är vanligtvis en träpåle genom hjärtat. Detta leder dock till döden för dig som är drabbad vilket kan vara besvärligt. Om du däremot väljer att leva som vampyr är egentligen den enda behandlingen att själv fortsätta få blod i dig. Omgivningen föredrar om detta sker via exempelvis blodbanker och blodpåsar och inte direkt via dina medmänniskor.

Att leva som vampyr

Ständigt undvika solljus, oförklarligt förvandlas till fladdermus och känna en törst efter blod kan vara försvårande omständigheter att leva som vampyr. Vampyrer dras vanligtvis till varandra då detta kan skapa en gemenskap. Vampyrer är traditionellt väldigt hierarkiska och status kan komma att ha betydelse.

Ständig flykt från vampyrjägare med träpålar kan vara besvärande för dig som har blivit vampyr, då kan du behöva prata med någon som kan sätta sig in i situationen och underlätta din tillvaro. För dig som inte är vampyr är rekommendationen att du undviker att bli biten.

Så undviker du att bli vampyrbiten

Vampyrer bär inte nödvändigtvis dramatiska kläder och har en polerade frisyr. Ibland vandrar de bland oss som vem som helst. Enligt traditionen finns det några sätt att undvika att bli biten av en vampyr. Du kan göra följande förebyggande åtgärder:

 • Hänga upp vitlök
 • Undvika vampyrtäta områden
 • Var skeptisk till att umgås med personer som inte har någon spegelbild

Allt om varulvsbett

Ett varulvsbett kan vara besvärande eftersom du med jämna mellanrum, vanligtvis vid fullmåne, förvandlas till en lurvig figur som törstar efter blod. Inte helt lätt i sociala sammanhang då du ofta blir av med dina kläder i samband med förvandlingen. Varulvar lurkar traditionellt sett runt i skogen men, du kan även stöta på varulvar i tätorter.

Varulvar kan förväxlas med vargar men det finns ett enkelt knep att se skillnaden på varulvar och vargar. Varulvar går på bakbenen, det gör inte vargar.

Symtom och diagnos vid varulvsbett

Vid ett varulvsbett så känner du nog ett inledande obehag, förutsatt att varulven inte bestämt sig för att äta upp dig. Därefter kan obehaget avta och du känner dig normal igen. Det vanligaste är att varulvarna biter dig under fullmånen då detta är tiden då många förvandlas från ”normala” till varulvar.

Symtom vid varulvsbett:

 • Inledande obehag och smärta vid bettet
 • Plötsligt överdriven hårighet
 • Dina ögon förändras
 • Starka reaktioner vid fullmåne
 • Du känner behov av att yla mot månen
 • Dina jaktinstinkter tar över

Alla som blir varulvar känner inte av dessa symtom, vissa lyckas förtränga dessa symtom men brukar upptäcka svårigheter i samband med att pälsen tränger igenom ytterkläderna. Du kommer även upptäcka att när du kollar dig själv i spegeln så ser du ut som en varg på två ben. Det är en indikation på att ditt varulvsbett ledde till att du blev en varulv.

Behandling vid varulvsbett

Den vanligaste behandlingsformen vid varulvsbett, från varulvsjägare, är en silverkula i hjärtat. Den behandlingsmetoden leder dock till att du som varulv avlider. Så, om du väljer att leva som varulv är den enklaste behandlingen att i den mån det går undvika fullmåne och att alltid ha frysboxen fylld med färskt kött av något slag. Är jakten det som triggar igång dig, jaga bara djur som råttor och liknande. Dina medmänniskor kan uppleva det som både skrämmande och besvärande om du jagar och försöker äta upp dom.

Att leva med varulvsbett

Varulvar är flockdjur. Det kan känns tryggt att umgås med andra varulvar och skapa en flock. Du kommer upptäcka att du har ett överdrivet socialt liv, i form av en flock. Då kan det vara skönt att skapa forum via exempelvis sociala medier med andra varulvar och utbyta erfarenheter och tankar.

Varulvar kan under dagen leva ett normalt liv med arbete och utbildning och familj. Det är vanligtvis vid fullmåne som symtomen utvecklas och då pågår tills fullmånen är över.

Förebyggande åtgärder – så undviker du att bli varulvsbiten

Mot varulvar finns det bara några få förebyggande åtgärder men det är alltid något.

 • Undvik att promenera i mörka skogar vid fullmåne
 • Lägg benen på ryggen om du hör överdrivet ylande
 • Om du/dina medmänniskor får ett vargliknande utseende och överdriven hårväxt, i form av päls, undvik då helst att umgås under tiden som detta pågår.

Allt om zombiebett

Zombier, eller levande döda, är människor som efter döden återuppstått. Beroende på vilken typ av zombie du möter kan de vara traditionellt långsamma eller som i moderna tider, snabba som attan. Zombier lever på att äta upp människor och därför kan kontakt med zombie vara direkt dödligt.

Om zombien bara biter dig lätt kan du istället förvandlas till en zombie med allt vad det innebär.

Symtom och diagnos vid zombiebett

Ett zombiebett kan utvecklas olika snabbt. Efter bettet, beroende på storlek såklart, kan du uppleva obehag men inga direkta besvär. Efter ett tag uppstår dock olika symtom:

 • Bettet blir mer och mer infekterat
 • Du känner en törst efter människokött
 • Dina ögon förändras
 • Du blir slöare i reaktionerna
 • Din omvärld upplevs grumligare

Vissa förvandlas relativt snabbt till zombies medan för andra kan processen ta betydligt längre tid. Det är, som i många andra fall, individuellt.

Behandling vid zombiebett

Ett zombiebett kan behandlas om du snabbt kapar av den kroppsdel där bettet befinner sig. Beroende på vart bettet är kan detta vara olika svårt eller lätt.

Under förvandlingsprocessen kan du försöka göra dig bekvämt för dig själv, men kedja gärna fast dig. När du väl förvandlas till en zombie kommer du försöka äta upp dina medmänniskor, ett sällan uppskattat drag även om de kan ha förståelse över ditt tillstånd som människohungrig zombie.

När du väl blivit en zombie går den vanligaste behandlingsmetoden ut på att du helt enkelt blir av med huvudet. Detta kan vara mer eller mindre smärtsamt beroende på hur mycket zombie du har hunnit bli. Men det är som sagt vanligaste behandlingsmetoden.

Att leva med zombiebett

Beroende på ditt tillstånd går det att leva länge med ett zombiebett, främst på grund av att du är odödlig. Till skillnad från vampyrers odödlighet där du inte åldras så åldras du som zombie. Kroppen blir äldre allteftersom tiden går och tillgången på människor blir vanligtvis sämre då de flesta runt omkring dig också är zombier. Men, det går att leva ett långt tag som zombie, förutsatt att du inte ruttnar eller möter en zombiejägare. Då blir det knepigare.

Förebyggande åtgärder

En zombie är ofta något som kommer från en större pandemi, det vill säga utbrett fenomen. Därför kan det vara svårt att arbeta förebyggande men du kan bland annat:

 • Undvika zombies, zombiebett och överhuvudtaget den typen av miljö
 • Om du möter en zombie, se till att avlägsna huvudet på sagda zombie
 • Lägg benen på ryggen om du ser en zombie
 • Håll dig undan tätbebyggda områden

Vi hoppas att dessa humoristiska mytologiska råd kan öka kunskapen om hur du överlever din Halloweenhelg.

Annons:

Den här artikeln är publicerad som ett nöjsamt inslag i våra vanliga medicinska artiklar och rekommenderas därför att tas med en nypa salt. 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: