Ange ditt sökord

God munhygien är både en förebyggande och behandlande åtgärd när det kommer till tandköttsinflammation. Foto: Shutterstock

God munhygien är både en förebyggande och behandlande åtgärd när det kommer till tandköttsinflammation. Foto: Shutterstock

Om du besväras av tandköttsinflammation och blödande tandkött kan du behöva hjälp av tandvården att rengöra tandköttet ordentligt från bakterier. Foto: Shutterstock

Om du besväras av tandköttsinflammation och blödande tandkött kan du behöva hjälp av tandvården att rengöra tandköttet ordentligt från bakterier. Foto: Shutterstock

Allt om tandköttsinflammation

Av de problem du kan drabbas av i din mun är tandköttsinflammation ett av de vanligaste. God tandhygien är därför viktigt inte bara för dina tänder utan även för ditt tandkött.

Annons:

Om du har tandköttsinflammation är det viktig att söka hjälp hos tandvården då det i förlängningen, obehandlat, skulle kunna leda till tandlossning.

Orsaker till tandköttsinflammation

Den främsta orsaken till att du drabbas av ett blödande tandkött och tandköttsinflammation är brister i munhygien. Det är så att en god munhygien i de allra flesta fall räcker för att hålla bakterierna borta. Om bakterierna istället får frodas kan de orsaka inflammation i tandköttet då inflamamtionen är ett försvar mot bakteriebeläggningen.

Det finns även yttre faktorer som kan påverka bakterierna i din mun och på så sätt även påverka tandköttet negativt. Exempel på yttre faktorer är:

  • Dina kostvanor
  • Dina dryckesvanor
  • Dina tobaksvanor

Ett blödande tandkött leder i värsta fall till tandlossning och är det är därför viktig att du tar en tandköttsinflammation på allvar.

Symtom vid tandköttsinflammation

Du kan enkelt själv se om du har tandköttsinflammation eller ej, ofta känner du det också i din mun. 

Tecken på ett hälsosamt och friskt tandkött:

  • Tandköttets färg är blekt rosa
  • Tandköttet sluter tätt om varje tand i munnen

Tecken på ett ohälsosamt och inflammerat tandkött:

  • Tandköttet är rött
  • Tandköttet är svullet
  • Tandköttet blöder
  • Tandkötter är känsligt

Symtomen varierar, ibland drabbas du bara av ett av symtomen men ofta av flera på samma gång. Misstänker du att du har tandköttsinflammation ska du kontakta tandvården.

Behandling vid tandköttsinflammation

Behandlingen vid en tandköttsinflammation går dels ut på tandvårdens insats men även på att du själv tar ansvar för din munhygien. Eftersom tandköttsinflammation kan orsaka tandlossning ska du ta kontakt med tandvården som kan ge dig hjälp och råd.

Bland annat rengör man hos tandvården din mun från bakterier och kollar på hur inflammerat tandköttet är och om det föreligger risk för, eller redan förekommer, tandlossning. 

Så behandlar och förebygger du tandköttsinflammation

På egen hand är det vid tandköttsinflammation ännu viktigare att ha en god rutin kring munhygien. Det innebär regelbunden rengöring även mellan tänderna då bakterier kan få fäste inte bara på dina tänder utan även i tandköttsfickorna som finns runt omkring tänderna. Det är viktigt att detta rengörs grundligt med hjälp av, förutom tandborsten, tandtråd och andra hjälpmedel. Du kan även använda bakteriedödande medel som finns på apotek och är anpassat för munnen. Om du känner dig osäker, fråga din tandläkare om råd.

Eftersom tandköttet är inflammerat kommer det att smärta till en början men det ska inte leda till att du undviker att göra rent, vid god rengöring går besvären ofta över. Däremot om du upplever stora obehag eller om tandköttet inte slutar blöda eller verka inflammerat ska du åter kontakta tandvården för vidare råd. Att vara noggrann med din tandhygien är även en förebyggande åtgärd som hjälper dig undvika att drabbas av tandköttsinflammation.

När försvinner tandköttsinflammation?

Tandköttsinflammation försvinner vanligtvis inom någon vecka efter att du har fått en ordentligt rengöring hos tandläkare och själv har hållit en extra god rengöring i munnen. Känner du obehag när du borstar tänderna är ett tips att du använder en mjukare tandborste än vanligt, fråga dig fram på apoteket om du är osäker på vilken tandborste du ska välja.

Det är viktig att tänka på att om tandköttet är fortsatt eller återkommande inflammerat och blöder ska du alltid kontakta tandvården direkt. Det gäller också om du märker att tänderna runt inflammationen är lösa då det är ett tecken på tandlossning. Ofta räcker dock god munhygien för att komma till rätta med tandköttsinflammation.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: