Ange ditt sökord

Det är främst yngre personer som utesluter kött. Den egna hälsan, miljön och djurhållningen tros vara skälen till att de väljer en vegetarisk kosthållning. Foto: Shutterstock

Det är främst yngre personer som utesluter kött. Den egna hälsan, miljön och djurhållningen tros vara skälen till att de väljer en vegetarisk kosthållning. Foto: Shutterstock

Allt fler unga väljer vegetariskt

Andelen unga personer som strävar efter att äta vegetarisk har ökat sedan 2013. Anledningen tros vara att miljö och hälsa har blivit allt viktigare. Men väljer man att utesluta köttprodukter gäller det också att ersätta det med bra vegetariska alternativ.

Annons:

En av tio personer äter eller försöker äta uteslutande vegetariskt. Det visar en undersökning från mätinstitutet Demoskop på uppdrag av branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Vegetarisk uppfattas som bäst för en själv

Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist kommenterar undersökningen med att många uppfattar det vegetariska alternativet som det bästa för en själv, även om miljöpåverkan och djurhållningen också kan påverka valet.

Timo Hursti, docent vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet är inne på samma spår. Han tror att diskussionerna om köttets inverkan på växthuseffekten samt djurens välmående gör att fler väljer en vegetarisk diet. Folk är mer medvetna i dag och baserar sina kostval därefter.

Främst yngre personer utesluter kött

Det är också främst yngre åldersgrupper som strävar efter att äta vegetariskt. Bland de som är 16-39 år är det 20 procent som strävar efter att hålla en helt vegetarisk diet. År 2013, när den första mätningen gjordes var den siffran 12 procent. 

Enligt Timo Hursti beror det på att yngre personer i högre utsträckning än äldre intresserar sig för livsvalens konsekvenser. Valen blir en del av deras identitet, och även om vissa kan tänka sig att börja äta kött senare i livet så tror Timo Hursti att trenden är här för att stanna. Det kommer bland annat synas genom att även köttätarna kan tänkas äta mindre kött, men istället satsa på kvaliteten. 

Köttet måste ersättas, inta bara väljas bort

Den ökade trenden med att äta vegetarisk är också något som välkomnas av Livsmedelsverket. Att äta vegetarisk är förvisso bra för både hälsa och miljö, men Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, poängterar att köttet i så fall måste ersättas. 

Om man helt utesluter mat från djurriket kan man behöva ta tillskott eller se till att få i sig berikade produkter med D-vitamin eller B12. Det går inte bara att plocka bort köttet på tallriken och sedan bara äta exempelvis potatis, sås och grönsaker. Det bästa är i så fall att ersätta med bönor och linser, säger Åsa Brugård Konde.

 
Annons:

Källor:

Metro

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: