Ange ditt sökord

Glutenintolerans har visat sig drabbar barn allt högre upp i åldrarna. Foto: Shutterstock

Glutenintolerans har visat sig drabbar barn allt högre upp i åldrarna. Foto: Shutterstock

Allt fler barn drabbas av glutenintolerans

Nu visar forskning att allt fler svenska barn utvecklar glutenintolerans. Glutenintolerans, eller celiaki, är en kronisk sjukdom med ibland diffusa magbesvär som symtom.

Annons:

Det är Dagens nyheter som rapporterar om nya forskningsrön från Umeå universitet. Orsaken till såväl förskjutningen i ålder på de som drabbas som varför så många svenskar är glutenintoleranta är fortfarande oklar. 

Glutenintolerans har ökat sedan 1990-talet

Sedan 1990-talet har andelen barn med glutenintolerans stigit från 0,5 procent till nästan fem gånger så många. Forskarna kunde även se att medianåldern då barnen diagnostiserats med celiaki stigit från ett år, under tidigt 1990-tal, till dagens sju år.

I tidigare undersökningar från Umeå universitet har man sett att antalet glutenintoleranta barn även hade ökade drastisk mellan åren 1984 – 1996. Anledningen bakom detta tros vara en abrupt introduktion av gluten i samband med att den generationens barn började med välling och att halten mjöl i barnmat under dessa år ökat.

Glutenintolerans behöver inte vara ärftligt

Tidigare forskning från samma universitet redovisades bland annat i en intervju i Sveriges radio för en tid sedan. Då konstaterade Annelie Ivarsson, docent vid Umeå universitet, att glutenintolerans inte behöver vara ärftligt. Bara en av  tio nära släktingar till en glutenallergiker drabbas. Däremot vet man att en rad andra faktorer kan göra så att vi utvecklar intolerans, däribland kosten. 

Forskarna i Umeå studerar därför om miljö- och livsstilsfaktorer kan påverka risken att drabbas, en forskning som fortfarande pågår. 

Symtom på glutenintolerans

Om du misstänker att du eller ditt barn är glutenintolerant ska du kontakta din vårdcentral. På vårdcentralen tar man ett blodprov för att se om det finns antikroppar som tyder på glutenintolerans. Om det finns såna antikroppar tar man ett vävnadsprov från tarmen med hjälp av ett gastroskop. Visar det sig att du inte tål gluten får du träffa en dietist som lär dig laga glutenfritt.

Att gå med obehandlad glutenintolerans kan ledea till att du mår dåligt, riskerar allvarliga sjukdomar som benskörhet, depression och i långa loppet cancer. En del kan få svårt att bli gravida och risken för missfall ökar.

Symtom på glutenintolerans 

 • Trötthet
 • Blodbrist
 • Diarré
 • Förstoppning
 • Gaser i magen
 • Blåsor i munnen
 • Hudutslag
 • Viktminskning
 • Dålig vikt- och längdutveckling (barn)
 • Försenad pubertet (tonåringar)
 • Problem att få barn
 • Barn under två år kan se undernärda ut och få stor buk
 
Källa: DN, Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF), Umeå universitet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: