Ange ditt sökord

Sedan apoteksregleringen har försäljningen av paracetamol utanför apotek ökat med 60 procent. Foto: Shutterstock

Sedan apoteksregleringen har försäljningen av paracetamol utanför apotek ökat med 60 procent. Foto: Shutterstock

Allt fler överdoser med paracetamol

Tillgängligheten spelar roll när antalet avsiktliga överdoser med paracetamol ökar, det menar Giftinformationscentralen som ser allvarligt på utvecklingen.

Annons:

På fem år har antalet frågor som kommit in till Giftinformationscentralen (GIC) om personer som tagit för mycket paracetamol ökat med 67 procent rapporterar TT. 

Avsiktlig paracetamolförgiftning

Över hälften av de frågor som kommer in till GIC gällande paracetamolförgiftning handlar om så kallad “avsiktlig förgiftning”. Med avsiktliga överdoseringar menar man bland annat självmordsförsök eller rop på hjälp där man tar den medicin som finns inom räckhåll. 

Bland vuxna har antalet larm om avsiktliga överdoser nästan fördubblats på fyra år. Mark Personne, överläkare vid GIC gör bedömningen att tillgängligheten är en bidragande orsak till ökningen. 

Öka tillgänglighet

I genomsnitt köper varje svensk drygt tio tabletter mer än för fem år sedan. Enligt statistik från E-hälsomyndigheten som TT refererar till har försäljningen av paracetamol utanför apotek ökat med 60 procent sedan apoteksregleringen 2009.

Motsvarande siffra på apoteken är en ökning på 7 procent.

Förebyggande åtgärder

En förklaring till den ökande försäljningen är att mer paracetamol skrivs ut på recept och på Läkemedelsverket tror man att informationskampanjer mot vården, att inte skriva ut stora förpackningar i onödan, och att eventuellt enbart tillåta försäljning av paracetamol på apotek kan vara förebyggande åtgärder som bromsar den negativa utvecklingen.

Samtidigt menar Läkemedelsverket att det är en balangång mellan att minska risk för förgiftning och att läkemedel för smärtbehandling ska finnas tillgängliga. För samtidigt är paracetamol om det används rätt både ett bra och säkert läkemedel.

Giftinformationscentralen når du dygnet runt på 08-331 231 Vid akuta ärenden ska du alltid ringa nödnumret 112

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: