Ange ditt sökord

Blodlagren på landets blodcentraler är oroväckande låga inför julen, och nu uppmanas blodgivare att ställa upp och ge blod. Foto: American Red Cross

Blodlagren på landets blodcentraler är oroväckande låga inför julen, och nu uppmanas blodgivare att ställa upp och ge blod. Foto: American Red Cross

Akut blodbrist – fler blodgivare behövs inför jul

Nu larmar blodcentraler runtom i landet att blodlagren är oroväckande låga. Med endast tre veckor kvar till årets långa jul- och nyårshelg behövs mycket blod behövs inför jul och nyår eftersom färre blodgivare ger blod under långhelger och semesterperioder. Åtgången av blod till sjuka och skadade patienter kan ändå vara lika stor som vanligt.

Annons:

Det har varit stor åtgång på blod de senaste veckorna och behovet att fylla på lagren inför de stundande helgerna är stort, man beräknar att minst 21 000 personer skulle behöva ge blod inom den närmsta tiden.

En påse blod i minuten

I Sveriges sjukvård behövs en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i 6 veckor är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare. En enskild händelse, som en operation där det uppstår omfattande blödning eller en olycka kan påverka blodlagret snabbt.

– Många vill ge blod men upplever att tiden inte räcker till, kanske särskilt så här inför jul. Därför är det glädjande att många arbetsgivare uppmuntrar sin personal att ge blod på arbetstid. Det är den bästa julgåvan man kan ge, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig i Region Stockholm och talesperson för GeBlod.

Störst behov i storstäderna

I de större städerna, där universitetssjukhusen finns, är behovet av blod ofta störst. I region Stockholm behövs cirka 7 000 blodgivare för att fylla på lagret. Det finns tre fasta blodcentraler i region Stockholm (vid Hötorget, Skanstull och på Norrtullsgatan) samt fyra blodbussar som besöker 150 platser i länet.

– Det har varit stor åtgång på blod de senaste veckorna, och blodlagren är tommare än önskvärt, säger Fredrik Boström, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Region Stockholm. Vi hoppas att många nya och befintliga blodgivare har möjlighet att besöka oss inför jul.

I Göteborg behövs det inför jul 3 000 blodgivare. Blod behövs och används bland annat till operationer, cancerbehandlingar och svåra förlossningar. Enligt P4 Göteborg är det främst blodgrupp noll-negativ som eftersöks.

Mammor, nyfödda barn och kroniskt sjuka kan drabbas

Det är inte bara vid olyckshändelser som behovet av blod uppstår.

– Blodet används bland annat vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, svåra förlossningar, operationer och till för tidigt födda barn. Genom att ge blod ger du en annan människa chansen att må bättre och i många fall är det skillnaden mellan liv och död, säger Karolina Blom Wiberg.

Det finns åtta olika blodgrupper, och den vanligaste blodgruppen i Sverige är A+, berättar Karolina Blom Wiberg för tidningen Expressen.

– Men det ser olika ut i olika delar av världen. Nu i ett mångkulturellt samhälle behövs också blodgivare från alla blodgrupper som speglar detta.

Det finns blod som är extra attraktivt, O-negativt blod.

– Det kan ges till alla, och kallas också akutblod, eftersom det används då det är bråttom och man inte hinner bestämma blodgruppen.

Fast det är bara några procent av oss som har den typen av blodgrupp.

– Men blod från alla blodgrupper behövs nu, säger Karolina Blom Wberg.

Antal blodgivare som behövs innan jul

  • Stockholm 7000
  • Göteborg 3000
  • Skåne 5000
  • Östergötland 1500
  • Västerbotten 1300
  • Örebro 1600
  • Uppsala 1600
Annons:

Källor:

Blodcentralen, GeBlod, Expressen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: