Ange ditt sökord

Akupunktur kan hjälpa mot vanlig kvinnosjukdom

Akupunktur kan hjälpa mot vanlig kvinnosjukdom

Den vanliga kvinnosjukdomen polycystiskt ovariesyndrom kan lindras genom akupunktur och fysisk träning. Det visar ny studie från Sahlgrenska akademin.

Annons:

Uppemot 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder har polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Kvinnor med sjukdomen har en stor mängd små och omogna äggblåsor i äggstockarna som leder till att hormonproduktionen störs och att insöndringen av manligt könshormon ökar. Många kvinnor med syndromet har därför inte normala ägglossningar och syndromet kan leda till infertilitet. Kvinnorna har en ökad risk att utveckla fetma, diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar.

– Trots att det är en så vanlig sjukdom vet vi inte säkert vad den beror på, men kvinnorna har ofta en hög aktivitet i den del av nervsystemet som vi inte kan styra med viljan som kallas det sympatiska nervsystemet. Vi tror att detta kan vara en viktig orsak bakom syndromet, säger docent Elisabet Stener-Victorin som lett forskningen vid Sahlgrenska akademin.

I studien fick en grupp kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom regelbunden akupunktur under fyra månader. De behandlades med så kallad elektroakupunktur, som innebär att akupunkturnålarna stimuleras med svag ström med låg frekvens som till viss del efterliknar muskelarbete. En annan grupp kvinnor utrustades med pulsmätare och instruerades att börja träna minst tre gånger i veckan. En kontrollgrupp fick information om vikten av motion och en hälsosam diet, men fick inga andra särskilda instruktioner.

Studien visar att både de kvinnor som fick akupunkturbehandling och de som tränade regelbundet fick en minskad aktivitet i det sympatiska nervsystemet jämfört med kontrollgruppen. Akupunkturbehandlingen medförde även andra positiva effekter.
– De som fick akupunktur upplevde att deras menstruation blev mer normal. Vi kunde också se att deras nivå av testosteron minskade signifikant, vilket är ett viktigt fynd eftersom förhöjd testosteronnivå är så nära kopplat till den ökade aktiviteten i det sympatiska nervsystemet hos kvinnor, säger Elisabet Stener-Victorin.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: