Ange ditt sökord

Vid vaginal förlossning är risken att barnet får smittan mindre än en halv procent och kvinnorna går igenom noggranna kontroller både före och efter förlossningen.  Foto: Shutterstock

Vid vaginal förlossning är risken att barnet får smittan mindre än en halv procent och kvinnorna går igenom noggranna kontroller både före och efter förlossningen. Foto: Shutterstock

Akademiska förordar vaginal förlossning för hivpositiva kvinnor

Med anledning av internationella AIDS-dagen som varje år infaller den 1 december vill Akademiska sjukhuset i Uppsala uppmärksamma det faktum att även hivpositiva kvinnor numera kan föda vaginalt.

Annons:

Fram till 2013 var rekommendationen att hivpositiva kvinnor skulle förlösas med kejsarsnitt men tack vare tätare samarbeten mellan specialister inom infektion, obstetrik och barnmedicin har möjligheterna utökats. 

Liten risk att smittan överförs till barnet

Sverige är globalt sett det land som är bäst på att följa upp och behandla patienter som diagnosticerats med hiv och hela 95 procent av alla hivpositiva är välbehandlade. Man behöver därför inte oroa sig särskilt för att smittan ska överföras från mamman till barnet när förlossningen sker vaginalt.

Vid vaginal förlossning är risken att barnet får smittan mindre än en halv procent och kvinnorna går igenom noggranna kontroller både före och efter förlossningen. De nyfödda bebisarna behandlas också med bromsmedicin under sina fyra första veckor.

Allt fler unga hivsmittas

Idag lever miljontals män, kvinnor och barn med hiv runt om i världen men mörkertalet är fortfarande stort. Enligt världshälsoorganisationen WHO:s uppskattning är det bara 53 procent av de 37 miljoner som lever med hiv som vet att de bär på smittan.

En tråkig trend, som syns såväl i Sverige som i resten av världen, är att alltfler unga smittas med hiv och i hälften av fallen har man smittats i heterosexuella relationer. I låg- och medelinkomstländer är 40 procent av alla nysmittade 15 till 24 år och dubbelt så många av dessa är kvinnor. Det gör de till en extra viktig grupp att informera om vikten av att ha skyddat sex. 

Stort informationsansvar hos vårdpersonal

För sjukvårdspersonalen innebär det ett viktigt arbete och stort ansvar att hitta de personer som är ovetandes om att de bär på smittan. Ett sätt att fånga in patienterna är att bli ännu bättre på att tänka på diagnosen, våga fråga patienter om riskbeteende och erbjuda hivtester. Det säger Helena Berggren, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset. 

Om det visar sig att man är hivpositiv finns idag effektiva bromsmediciner som möjliggör att man kan leva ett normalt liv trots smittan. Bromsmediciner och vård är dessutom helt kostnadsfria för hivpositiva i Sverige.  

 
Annons:

Källor:

Akademiska sjukhuset

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: