Ange ditt sökord

Varje år drabbas omkring 10 000 män av prostatacancer och 2500 dör. AI kan i framtiden bli ett viktigt verktyg för att så tidigt och snabbt som möjligt upptäcka cancern. Foto: Getty Images

Varje år drabbas omkring 10 000 män av prostatacancer och 2500 dör. AI kan i framtiden bli ett viktigt verktyg för att så tidigt och snabbt som möjligt upptäcka cancern. Foto: Getty Images

AI som stöd vid misstänkt prostatacancer

Artificiell intelligens (AI) har potentialen att förbättra och effektivisera bedömningen av misstänkt prostatacancer. Läkare i Göteborg och Stockholm samarbetar för att utveckla ett AI-verktyg som kan revolutionera diagnosprocessen.

Annons:

Traditionellt används magnetresonanstomografi (MR) allt oftare för att vägleda biopsier vid misstänkt prostatacancer. MR-bilderna kombineras med ultraljudsbilder för att ge tydlig vägledning om var biopsin bör tas.

Denna process är tidskrävande eftersom röntgenläkare manuellt måste rita in prostatakonturerna på MR-bilderna för att skapa en 3D-representation som ska matchas med ultraljudsbilden.

AI-automatisering vid misstanke om prostatacancer

Forskare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm har nu gemensamt projekt för att automatisera denna process med hjälp av AI. Projektets ledare, överläkaren Fredrik Jäderling från Karolinska sjukhuset, säger: “Målet är att utveckla en AI-algoritm som kan avbilda prostata, hitta tumörerna och bedöma hur de växer samt hur stor risken är att de växer utanför prostatans yttre begränsning.”

Målet är att skapa ett verktyg som är lika kompetent som en mänsklig expert men som kan arbeta outröttligt, utan avbrott från telefonanrop och utan att missa några tecken på cancer.

Projektet har fått stöd från Prostatacancerförbundet, Cancerfonden och Vetenskapsrådet, vilket har möjliggjort för forskarna att arbeta mer dedikerat och professionellt på detta projekt.

Att utveckla en AI-algoritm kräver tid och en stor mängd träningsdata i form av bilder för att förbättra dess förmåga att detektera misstänkta tumörer. Algoritmen tränas stegvis på bilder från olika arkiv och kommer att testas på externa MR-undersökningar för att säkerställa dess pålitlighet och användbarhet.

AI-verktyg som stöd

Det är viktigt att betona att detta AI-verktyg är avsett att vara en hjälp för läkarna och inte en ersättning för dem. Läkare kommer alltid att göra den slutgiltiga bedömningen av bilderna, men AI-assistansen kan påskynda och förbättra processen genom att identifiera potentiella tumörer och underlätta upptäckten av svårupptäckta tumörförändringar.

Läs om prostatacancer.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: