Ange ditt sökord

Sängvätning innebär ofta att det till exempel blir svårare att sova borta.  Foto: Shutterstock

Sängvätning innebär ofta att det till exempel blir svårare att sova borta. Foto: Shutterstock

7 orsaker och 7 goda råd vid sängvätning (enures)

De flesta barn håller sig torra hela natten från och med fem års ålder, men hos en del blir sängvätning ett återkommande problem. Sängvätning är ingens fel; det är ett vanligt problem som både kan och bör behandlas.

Annons:

Orsakerna kan vara flera. Den vanligaste är att den del av nervsystemet som styr över barnets urin inte är färdigutvecklad. Ibland är det en kombination av flera orsaker. I samband med att  barn har svårare att vakna och inte väcks av kroppens signaler som talar om att urinblåsan är full, sker sängvätningen.

Sängvätning kan upplevas som både generande och besvärande. Risken för att barnet skäms och får sämre självförtroende blir större ju äldre barnet är. Barnet kan också oroa sig för att kompisarna ska retas. Sängvätning innebär ofta att det till exempel blir svårare att sova borta.

7 orsaker till sängvätning

För stor urinproduktion på natten. Brist på ett ämne i kroppen som heter Vasopressin kan göra så att kisset inte koncentreras tillräckligt mycket för att få plats i urinblåsan. Vasopressinbristen upphör vanligtvis med tiden, dvs i takt med att barnet blir äldre.

En liten blåsa. Om barnet har en liten blåsa (ofta i kombination med att dricka vatten innan sängdags) riskerar det att barnet inte kan hålla tätt under natten.

En orolig blåsa. En orolig blåsa kan även detta ge upphov till sängvätning.

God natts sömn. Det kan låta trivialt men vissa barn sover väldigt tungt och märker inte att de behöver gå upp på natten.

Sjukdom. Självklart finns det naturliga orsaker till sängvätning och det kan vara exempelvis urinvägsinfektion eller diabetes.

Psykiska orsaker. Barnet kan vara oroligt över något och kroppen reagerar genom sängvätning.

Ärftlighet. Har föräldrarna lidit av sängvätning så är sannolikheten större att deras barn också kommer att göra detsamma. Så ja, sängvätning är ärftligt.

Har man allvarliga funderingar eller tankar kring sängvätning ska man alltid uppsöka vården och be om hjälp, råd och stöd. Vill man försöka komma till rätta med problemen hemma kan man testa några av de tips som listas nedan. Är du osäker eller har frågor, kontakta vården eller vårdguiden 1177 för vidare råd.

7 goda råd

Bli inte arg på barnet. Kärlek, stöd och förståelse är viktigt. För många barn är sängvätning mycket pinsamt och om man avdramatiserar det och istället tillsammans försöker ta reda på orsaken är det en bit på vägen.

Använd inte blöjor. Att använda blöjor efter 4 års ålder leder lätt till att barnet inte motiveras att övervinna problemet med sängvätning.

Förekomma istället för att förekommas. Att inte låta barnet dricka innan sängläggning, att väcka barnet när man själv går och lägger sig och låta barnet gå på toaletten då eller att skydda madrassen med plastövedrag är tips på vad man kan göra i förebyggande syfte.

Motivera. Sätt ett kryss i en kalender för varje torr natt, låt barnet få en egen väckarklocka att ställa om det är tillräckligt gammalt för att gå på toaletten själv. Avdramatisera sängvätningen.

Alarm. Enuresalarm innebär att ett larm sätts igång av första droppen kiss. Barnet ska sluta kissa och väckas, gå på toaletten och kissa färdigt. Risken finns att resten av familjen också vaknar och larmet används tills barnet hållit tätt i två väckor i sträck. Ett effektivt men krävande sätt att bli torr.

Läkemedel. Det finns även läkemedel mot sängvätning (tabletter). De fungerar genom att koncentrera urinen så att den ska få plats i urinblåsan. Läkemedlen är lika ett ämne i kroppen som heter Vasopressin och som många av de sängvätande barnen har brist på. Tabletterna är receptbelagda. I vissa fall kan man kombinera larm och läkemedel för att uppnå målet, en torr natt.

Hitta rätt hjälp. Våga ta kontakt med vården. Genom att ta tag i problemet och ta kontakt med vården kan man få professionell hjälp att komma till rätta med sängvätning.

En torrare väg bort från sängvätning

Dessa tips kan vara en bit på vägen. Problematiken kring sängvätning är till stor del fysiologisk och inte som många tror, psykologisk. Så man får varken göra det till en skuld- eller uppfostringsfråga utan mer om en gemensam insats med eventuell hjälp från vården. Sök hjälp på er Vårdcentral eller skolsköterska/skolläkare.

Om husläkarna på vårdcentralen eller skolsköterskan/skolläkaren inte lyckas komma till rätta med problemet kommer ni att remitteras vidare till närmaste barnmottagning. På denna länk hittar ni kontaktuppgifter till mottagningar där ni kan söka hjälp i närheten av där ni bor.

Internationella sängvätningsdagen

Trots att sängvätning är ett vanligt problem får det sällan någon större uppmärksamhet, därför infördes 2015 på initiativ av bland andra European Society for Paediatric Urology och International Children´s Continence Society ”World Bedwetting Day” – den internationella dagen kring sängvätning. Målet med dagen är att sätta fokus på problemet men också lösningarna. Länge trodde man att sängvätning var ett enkelt problem som löste sig själv, men med dagens kunskap vet man att orsakerna kan vara många. Ny forskning har även identifierat speciella gener och genetiska variationer som påverkar benägenheten att kissa i sängen vilket gör att man numera kan sätta in en behandling tidigt, en lättnad för både föräldrarna och barnet.

Den internationella sängvätningsdagen i dag den 29 maj har i år temat ”Time to take action” för att påminna om att mycket mer kan göras för att hjälpa barn som lider av sängvätning samt sprida kunskapen vidare och minska oron bland både barn och föräldrar.

Fakta om sängvätning

  • Sängvätning eller nattlig enures, är ett okontrollerat urinsläpp under sömn.
  • För barn som är 5 år eller äldre anses sängvätning vara onormalt.
  • Sängvätning är ett vanligt problem, ungefär 5-10% av alla 7-åringar kissar regelbundet i sängen, problemet kan fortsätta även som tonåring eller som vuxen.
  • I de flesta fall orsakas sängvätning av överproduktion av urin på natten eller att blåsans kapacitet minskat. Oförmågan att vakna kan vara en annan orsak.
  • Sängvätning har ingen psykologisk orsak.
  • Att behandla sängvätning förbättrar inlärningsförmågan, livskvaliteten och minskar psykiska problem.
Annons:

Källor:

1177, Vande Walle J et al., Practical consensus guidelines for the management of enuresis. Eur J Pediatr 2012; 171:971-983, Austin P et al. The Standardization of Terminology of Lower Urinary Tract Function in Children and Adolescents: Update Report from the Standardization Committee of the International Children’s Continence Society, The Journal of Urology . 2014;191:1863-1865, Nevéus T, Nocturnal enuresis - theoretic background and practical guidelines. Pediatr Nephrol 2011; 26:1207-1214

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: