Ange ditt sökord

Insatser för att öka svenskarnas frukt- och grönsaksätande skulle kunna få stor effekt på folkhälsan. Foto: Shutterstock

Insatser för att öka svenskarnas frukt- och grönsaksätande skulle kunna få stor effekt på folkhälsan. Foto: Shutterstock

6 000 liv i Sverige kan sparas varje år – med bättre matvanor

Genom bra matvanor kan 6 400 dödsfall per år förhindras eller senareläggas. Störst effekt skulle mer frukt och grönsaker ha på hälsan.

Annons:

Insatser för att öka svenskarnas frukt- och grönsaksätande skulle därför kunna få stor effekt på folkhälsan, men också för miljön. Det visar beräkningar som gjorts i samarbete mellan Livsmedelsverket och Lunds universitet, de första i sitt slag som har gjorts i Sverige. Beräkningar är gjorda enligt en internationell modell.

Stor potential att förebygga sjukdom

Modellen har analyserat hur risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom och cancer skulle påverkas om befolkningen följde de nordiska näringsrekommendationerna, som är grunden för de svenska kostråden.

– Våra beräkningar visar att det finns stor potential att förebygga sjukdom om människor åt hälsosamt. Det ska vara lätt för människor att äta rätt, men då krävs insatser från många olika aktörer i samhället, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket och en av medförfattarna till studien.

– Samtidigt är det bra att veta att även små förändringar gör skillnad, säger Irene Mattisson.

Äta mer mat från växtriket

Störst effekt skulle det få om folk åt 500 gram frukt och grönsaker/dag. Särskilt bland män, som idag äter betydligt mindre grönsaker än kvinnor och ännu mindre frukt. Mer fibrer, i linje med rekommendationen på cirka 30 gram/dag, skulle ha näst störst effekt. Fullkornsprodukter, som står för en stor del av fiberintaget, svarar för en stor del av hälsovinsten kopplad till att äta fibrer.

– Att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket är också miljömässigt mer hållbart och helt nödvändigt för vår planets framtid, säger Irene Mattisson.

Resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Environmental Research and Public Health.

Annons:

Källor:

https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/drygt-6-000-liv-i-sverige-kan-sparas-varje-ar-med-battre-matvanor

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: