Ange ditt sökord

Fyra av fem svenskar uppger att de har återkommande problem med magen. Foto: Shutterstock

Fyra av fem svenskar uppger att de har återkommande problem med magen. Foto: Shutterstock

5 vanligaste anledningarna till svenskarnas magproblem

Fyra av fem svenskar har återkommande problem med magen. Problem som dessutom aktivt påverkar vardagen.

Annons:

Det visar Hälsobarometern 2020, en rapport som kartlägger svenskarnas och våra grannländers hälsa. Bakom rapporten står hälsokedjan Life. Hälsobarometern 2020 kartlägger svenskarnas fysiska och psykiska hälsa och i år har undersökningen även gjorts i Finland och Norge. Rapporten är indelad i fyra kapitel; naturlig hudvård, bra magkänsla, aktivt liv och vardagsliv. Kapitlet Bra magkänsla redogör för svenskarnas magproblem.

Fyra av fem svenskar drabbade

Enligt rapporten uppger fyra av fem svenskar att de har återkommande problem med magen. Problemen är dessutom så pass påträngande att de aktivt påverkar dagen.

– Bevisligen lider tyvärr många svenskar av magproblem och det har även vi fått bevittna då många kunder vänder sig till oss angående just detta. Det viktigaste är att få reda på orsaken till besvären, för det är först då du kan göra något åt dem, säger Jeanette Engdahl, hälsorådgivare på Life.

På frågan hur ofta man har problem med magen som påverkar vardagen svarade 8 procent att problemen uppkommer flera gånger i veckan. Över tio procent besväras någon gång i veckan.

Stress främsta orsaken

Stress visar sig vara den främsta orsaken till besvären, detta uppger hela 41 procent av de tillfrågade. Bland kvinnor uppger även 17 procent att magen upplevs obalanserad efter sockerintag. Motsvarande siffra bland män är däremot endast nio procent.

5 vanligaste anledningarna till magproblem

  1. Stress
  2. Intag av fet mat
  3. För stort matintag
  4. Alkoholkonsumtion
  5. Matintag på oregelbundna tider

Andra orsaker de tillfrågade misstänkte kunde orsaka magproblem var mejeriprodukter, intag av gluten, att man ätit för lite samt brist på sömn.

Topplista – Mest magproblem i Norden

  1. Finland 87%
  2. Sverige 81%
  3.  Norge 73%
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: