Ange ditt sökord

Tiden från larmsamtal till dess att ambulansen har tagit emot larmet gäller vid prio ett-larm. Foto: Shutterstock

Tiden från larmsamtal till dess att ambulansen har tagit emot larmet gäller vid prio ett-larm. Foto: Shutterstock

3 minuter från samtal till larm

SOS Alarm överträffar sin egen målsättning när det gäller tiden från ett larmsamtal till dess att en ambulans är utlarmad. Målsättningen är att det ska ta 15 minuter från samtal till larm men det tar bara knappt tre minuter.

Annons:

Det visar ny statistik från SOS Alarm som de har tagit fram tillsammans med de landsting som anlitar dem. 

Offentliggör statistik för larmsamtal och Lex Maria

Redovisningen avser nio kvalitetsindikatorer för larm- och vårdkedjan, varav larmsamtal och Lex Maria-anmälningar är de som offentliggörs. 

Övriga sju indikatorer, som bland annat handlar om den totala tiden från larmsamtal tills det att ambulansen är på plats, kommer bara att redovisa internt i ett första skede.

Bättre än målsättningen

Tiden från larmsamtal till dess att ambulansen har tagit emot larmet gäller vid prio ett-larm. För årets första tre kvartal var den tiden knappt tre minuter. Jämfört med SOS Alarms och landstingens egna målsättning på 15 minuter så är det klart bättre. 

Under det första kvartalet var den redovisade tiden 2 minuter och 59 sekunder. För det tredje kvartalet hade den tiden minskat till 2 minuter och 54 sekunder. Hur de enskilda resultaten ser ut per landsting är dock inget som de vill offentliggöra ännu. 

Syftar till kvalitetsförbättring 

Vad gäller redovisningen av Lex Maria-anmälningar så kom det totalt in 14 stycken sådana under de första tre kvartalen. Av dessa är det alla utom en anmälning som har lett till förändringar i arbetssättet. 

Magnus Backman, biträdande verksamhetschef för vård på SOS Alarm, menar att redovisningen av de här indikatorerna är ett sätt att jobba för att förbättra kvaliteten över tid. 

Annons:

Källor:

Dagens Medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: