Ange ditt sökord

Johan Bloom, en av grundarna av Add Health Media. Foto: Roger Schederin

Johan Bloom, en av grundarna av Add Health Media. Foto: Roger Schederin

20 år i kunskapens tjänst – möt grundaren Johan Bloom

Med en dator på avbetalning där kartongen datorn levererades i fick fungera som skrivbord tog företaget Erlandsson & Bloom sina första staplande steg mot vad som blivit ett av nordens ledande mediebolag inom hälsa och medicin. En av grundarna, Johan Bloom, berättar om utmaningar och glädjestunder som genom åren följt företaget som idag heter Add Health Media och i år firar tjugo år i kunskapens tjänst.

Annons:

Johan Bloom kommer ursprungligen från en ort i Södra Dalarna. Ett starkt driv och en ständig nyfikenhet är något som har präglat hela livet och efter studierna i kemi inledde Johan en karriär i läkemedelsindustrin. På 1990-talet var det en fullkomligt blomstrande industri med flera stora lanseringar och till synes oändligt djupa fickor med pengar. Som anställd inom ”industrin” var det lätt att ryckas med i det höga tempot och den ständiga tillväxtfart som präglade branschen. Men det var ändå något som gnagde.

– Jag och min kollega Göran Erlandsson, som var några år äldre, började prata om att det kändes så frustrerande att inte få styra över sitt eget. Tankarna började så småningom utformas till konkreta idéer och efter ett tag hade vi det första fröet till Erlandsson & Bloom, vår första tjänst som vi kom att kalla Läkemedelsbud, berättar Johan.

Läkemedelsbud var en tjänst där läkemedelsbolagen fick hjälp att nå ut med information och marknadsföring mot vården. Som alla goda entreprenörer trodde Johan och Göran på sin idé så pass mycket att man valde att lämna läkemedelsindustrin och istället erbjuda sina tjänster till industrin via det nya bolaget.

– Det är klart det är en utmaning att gå från fast anställning till eget bolag. Inledningsvis kämpade vi mycket med likviditeten, vi sålde tjänsten, fick betalt i förskott, genomförde den och sedan stod vi där utan att ha sålt in några fler. Det blev väldigt stressigt under långa perioder och samtidigt lade vi ner mycket pengar i företaget, pengar som kom ur egen ficka. Inga löner plockade vi ut heller och företagets första dator och telefon fick bli på avbetalning. Jag menar, där satt vi i en lägenhet i Globen, hade startat bolag och använde kartongen som datorn kom i som skrivbord, skrattar Johan.

Att ständigt vara aktuell och skapa tjänster som det finns ett behov för är en av de utmaningar som Johan Bloom har sett som mest lockande med livet som egenföretagare.

– Det handlar hela tiden om att hitta nya utmaningar, och lösningar. Att hitta tjänster och produkter som du kan, en dag, lämna över. Det jag tidigt upptäckte var att du behöver ha tjänster och produkter som också löper under längre perioder så man inte behöver springa hela tiden utan också har något som genererar ett mer konstant inflöde av likvida medel.

Läkemedelsbud blev snabbt populärt och bara två år senare kom så nästa tjänst, patientinformation i form av broschyrställ där man ville samordna broschyrer som finns ute i väntrummen.

– När man ser ett behov vill man ju såklart lösa det och vi tyckte det var en god idé, när vi ändå var ute i vården, att även se till att patientmiljön blev trevligare. Med hjälp av broschyrstället kunde väntrummen bli mer organiserade istället för att det skulle ligga broschyrer utspridda överallt. Av samma anledning startade vi året efter, 2002, Tidskriften Doktorn som idag bara heter Doktorn. Vi såg tidningar av blandad kvalitet och som kunde ha både månader och år på nacken och tänkte att vi lika gärna kunde producera en mer aktuell populärvetenskaplig tidskrift.

Erlandsson & Bloom fortsatte att utveckla produkter och tjänster för väntrummen och var tidigt ute med vad som idag kallas out of home i mediabranschen. Det är utomhusreklam och butiksmedia men omfattar egentligen alla typer av tv-skärmar med information, reklam och budskap som inte är i hemmet.

– På den tiden skickade vi ut DVD-skivor med vår egen tv-kanal, vi hade till och med en egen hallåa. Idag är det ju mycket enklare med den teknik som finns att tillgå samtidigt är det kul att vi har varit så tidigt ute med olika medier som nu anses som självklara.

På den tiden bestod Erlandsson & Bloom av flera egna bud, ekonomipersonal och såklart de två grundarna Göran och Johan. Att man kom från läkemedelsindustrin och inledde med print och distribution som sina stora kanaler betydde även att man var lite sena med att digitalisera sig.

– Det var först 2008 som vi började på webben, först med sajten Patient.se och sedan kom Doktorn.com Till en början var det främst tänkt som en förlängning till tidningen men idag är Doktorn.com vår absolut största kanal. De senaste tio åren har sajten haft över 30 miljoner besök vilket är helt fantastiskt med tanke på att vi alltid varit ett litet privat bolag som satt kvalitet, kunskap och seriositet högt.

Efter en tid valde Johan och Göran att gå skilda vägar och Johan blev ensam kvar av de två grundarna, då som säljare kombinerat med vd. Tiden som entreprenör har också krävt sitt pris av tvåbarns-pappan Johan.

– Som egenföretagare är det du som bär upp din verksamhet. Det har inneburit långa dagar, sena nätter, att det har varit svårt att ta semester eller att ens bli sjuk. Familjen har betytt mycket för mig och tack vare min fru så har jag haft möjlighet att arbeta så mycket som jag har gjort. Målet när man startar något är ju alltid att skapa en så stark och solid verksamhet där det går att lämna över både delar och helheten med åren. Livet handlar ju om att lämna över, oavsett om det är till nya kollegor eller till våra barn.

Genom åren har Johan navigerat företaget genom snåriga regelverk och parerat förändringar inom såväl industrin som det egna företaget.

– Vår redaktion har alltid haft hög integritet och trovärdighet även om vi är privata och annonsfinansierade, med det sagt har vi naturligtvis varit tvungna att anpassa organisationen efter hur det ser ut på världsmarknaden. Från början hade vi egna bud, idag har vi inte längre det men vi har en större personalstyrka på kontoret. Allt mer handlar om det digitala vilket även vi måste vara beredda på och idag har vi även breddat vår annonsörsbas. Idag finns vi också i de nordiska länderna vilket gjorde att vi för några år sedan tog beslutet att Erlandsson & Bloom skulle byta namn för att mer reflektera verksamheten och blev då Add Health Media.

Även om det har varit utmaningar på vägen och både mot- och framgångar så ångrar Johan ingenting utan ser med stolthet på vad som har kommit att bli hans livsverk.

– Genom åren har det hänt så mycket stort som smått som har påverkat mig positivt och hjälpt företaget att växa. Det har varit allt från att starta en mässa för läkare och allmänhet till att vi idag har ett digitalt magtest som över 200 000 har genomfört. När jag får positiv återkoppling från patienter, läkare, annonsörer och såklart personalen känner jag mig stolt. Jag är säker på att företaget finns kvar om tjugo år, hur återstår att se. Den ständiga förändringen i människors beteenden är en av de stora utmaningarna. Det kommer att komma allt från artificiell intelligens till robotar och röststyrda lösningar, samtidigt får vi inte glömma att traditionella medier som tidningen och broschyrställ fortfarande är populära. Framtiden för företaget känns dock trygg och det var med varm hand som jag lämnade över som vd för ett par år sedan. Man behöver också gå vidare mot nya utmaningar, konstaterar Johan.

För Johan är inte den som sitter vid en strandkant med ett fiskespö och gnolar på någon visa från Dalskogarna, tvärtom. Det måste hända något och idag har han, förutom att han är huvudägare och medlem av styrelsen, också en tjänst inom företaget som innebär att han arbetar mot den ständigt innovativa e-hälsobranschen.

– Personligen tror jag att jag, om jag får behålla hälsan, om tjugo år fortfarande arbetar och letar upp nya spännande utmaningar som jag kan dela vidare. All erfarenhet och kunskap som inte bara jag besitter utan även hela bolaget kommer att behöva att förvaltas och den förvaltningen upphör aldrig. Sedan kommer jag framöver att hitta mer tid över att njuta av livet, fru och barn och andra intressen något det var svårt att finna tid för när hela företaget vilade på mina axlar. Men helt stilla kommer jag aldrig att kunna sitta, det är inte jag, säger Johan.

Fakta Add Health Media

Add Health Media, tidigare Erlandsson & Bloom, grundade 1999 av Göran Erlandsson och Johan Bloom. Inledningsvis bedrev företaget en informationstjänst via bud. Idag driver företaget några av Nordens största medietjänster inom medicin och hälsa. Bland annat tidningen du nu håller i, webbsidan Doktorn.com i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Flera av de tjänster som funnits med från tidig start, däribland Läkemedelsbud och Patientinformation finns fortfarande kvar i bolaget om än under annat namn. Nyligen tillkom även Praktisk Medicin www.praktiskmedicin.se, ett patientstöd som i över 40 år riktat sig mot vårdpersonal.

Fakta Johan Bloom

Familj: Fru, två barn 12 och 14 år

Ålder: 51 år

Bor: Sollentuna

Utbildning: Kemist

Fritidsintressen: Träning

Senast lästa bok: John Grisham, The rouge lawyer

Person som inspirerat: Antony Robbins, Dalai Lama

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: