Ange ditt sökord

Amsterdams åtgärdsprogram har resulterat i att barnfetman i staden har minskat från 21 till 18 procent under tre års tid. Foto: Shutterstock

Amsterdams åtgärdsprogram har resulterat i att barnfetman i staden har minskat från 21 till 18 procent under tre års tid. Foto: Shutterstock

Åtgärdsprogram har fått Amsterdam att minska barnfetman

Fetman i världen ökar, men i Amsterdam har man lyckats vända trenden. På tre år har andelen överviktiga barn minskat från 21 till 18 procent.

Annons:

För att minska barnfetman har staden gjort insatser i både skolor, livsmedelsbutiker och snabbmatskedjor. 

Väckt intresse i resten av världen

Åtgärdsprogrammet har fått en garanterad budget på 50 miljoner kronor per år fram till och med 2033 och det finns en stor politisk enighet om att få det att fungera. Hittills har programmet resulterat i att barnfetman i staden minskat från 21 till 18 procent under tre års tid.

Även resten av världen har fått upp ögonen för Amsterdams framgångsmetod och idag inleds ett toppmöte i FN i New York som ska handla om vällevnadssjukdomar och hur man ska stoppa den snabba ökningen av fetma i världen.

Flera åtgärder i skolorna

I Amsterdam finns ett särskilt program som ska främja hälsosam vikt. Några av de insatser som har gjorts i skolorna är att erbjuda kurs i nyttig matlagning för både barn och föräldrar, eleverna dricker enbart vatten till lunch och äter frukt dagligen. Det finns också restriktioner kring hur mycket sötsaker man får bjuda andra elever på vid födelsedagar och så har man infört extra gymnastiklektioner för att öka rörelsen. 

För marginaliserade familjer med ekonomiska svårigheter finns det särskilda familjecentraler som hjälper till att göra utsatta familjer mer mottagliga för hälsoråd. 

Rätt insatser gör skillnad

Men det är inte bara skolorna som omfattas av åtgärdsprogrammet. I livsmedelsbutikerna sätter man till exempel extrapriser på frukt och grönt istället för på läsk och utbudet av sockerstinna produkter har setts över. Staden har även förbjudit snabbmatsjättarna att göra reklam för barn på alla ytor man kontrollerar. 

Det kommer att ta tid att få ned barnfetman så nära noll man kan komma, men att Amsterdam har lyckats vända kurvan nedåt är ett bevis på att rätt insatser kan göra skillnad. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: