Ange ditt sökord

Enligt den nya studien minskade risken för övervikt hos barn som åt regelbundet åt med föräldrarna. Foto: Shutterstock

Enligt den nya studien minskade risken för övervikt hos barn som åt regelbundet åt med föräldrarna. Foto: Shutterstock

Äta tillsammans kan minska risken för övervikt

Att äta frukost och middag tillsammans med föräldrarna kan minska risken för övervikt hos barn.

Annons:

Det visar en ny studie som TT rapporterar om. 

Mindre sannolikhet att drabbas av övervikt

Studien visade att de barn som åt frukost med föräldrarna fem-sju gånger i veckan löpte 40 procents mindre risk för övervikt jämfört med barn som åt frukost tillsammans med föräldrarna två-fyra gånger i veckan.

För de barn som  åt middag tillsammans med föräldrarna var sannolikheten att drabbas av övervikt 30 procent lägre enligt studien som presenterades under fetmakongressen i Bulgarien. 

Handlar om struktur

Trots resultatet från studien menar professor Claude Marcus vid Karolinska institutet att det ändå är svårt att slå fast att det är just det gemensamma ätandet som minskar risken för övervikt. Istället menar Claude Marcus att det handlar om en familjs struktur och måltidsordning, något som han poängterar är mycket viktigt för barns viktutveckling.

Strukturen hänger ihop med utbildning och social status, faktorer som man redan i tidigare forskning slagit fast påverkar risken för övervikt. 

Resurser i hemmet

Eftersom just måltidsordningen är en viktig faktor för att barn ska få en normal viktutveckling säger Claude Marcus till TT att eftersom högutbildade har mer resurser kan de även ha lättare att få till en bra måltidsordning.

Därför, säger han, finns det ett naturligt samband mellan utbildning, social status och struktur som kan påverka hur hög risk barn har att drabbas av övervikt. Så oavsett om det gemensamma ätandet är den bidragande orsaken till minskad risk för övervikt hos barn så har den i alla fall en koppling till andra, tidigare kända, riskfaktorer, som påverkar barns normala viktutveckling.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: