Ange ditt sökord

Sommarsemester för äldre, äldrekollo, verkar ge starka positiva effekter för deltagarna som bland annat får ett större socialt umgänge. Foto: Shutterstock

Sommarsemester för äldre, äldrekollo, verkar ge starka positiva effekter för deltagarna som bland annat får ett större socialt umgänge. Foto: Shutterstock

Äldrekollo – en positiv upplevelse

Forskare har studerat fenomenet äldrekollo närmare och har hittat en rad mycket positiva effekter. Deltagarna upplevde bland annat bättre sömn och att man tog färre mediciner.

Annons:

Idag erbjuder totalt ett tjugotal svenska kommuner sommarkollo för äldre.

Mat och gemenskap i fokus

Det finns ingen standard för vilket upplägg ett äldrekollo ska ha utan varje kommun ansvarar själv för program och koncept. Trots detta så visade det sig när forskarna studerade verksamheten att de flesta kommuner hade ett likartat innehåll där mat och gemenskap står i fokus.

Bland aktiviteterna på de olika äldrekollon som hålls finns bland annat tipsrundor, boule, bingo, allsång och stavgång.

Tydlig bild av ett kollo

Janicke Andersson som forskar om äldre och åldrande vid Lunds universitet säger i en kommentar att det finns en gemensam tanke kring vad ett kollo är. Janicke Andersson menar att det finns både för och nackdelar att använda ordet “kollo” om något som egentligen rör sig om en sommarsemester för äldre. Hon menar att det å ena sidan kan förknippas med fostran och kontroll men å andra sidan också med sommar, barndom, frisk lyft och utevistelse.

Den gemensamma bilden av ett kollo verkar dock enligt Janicke Andersson vara att det ska vara guldkant på tillvaron men med enkelhet.

Färre mediciner

Förutom att observera deltagarna under äldrekollot intervjuade Janicke Andersson och hennes kollegor deltagarna som själva redovisade att de upplevde en rad positiva effekter.

Bland annat att man under kollot åt färre mediciner, upplevde bättre sömn och till exempel inte använde rullatorn lika mycket som annars.

Fler äldrekollon

Även om forskarna inte vetenskapligt kan bevisa hur mycket starkare eller gladare deltagarna blev drar man ändå slutsatsen att det finns starka positiva effekter av äldrekollon.

Jannicke Andersson rekommenderar därför fler kommuner att arrangera äldrekollon och hon är övertygad om att det är en god investering för såväl de äldre som ekonomiskt för samhället.

Fakta kollo för äldre

Kollo för äldre går under olika namn, till exempel äldrekollo, mogenkollo, seniorkollo, seniorläger och sommarvistelse för seniorer. Syftet med dem är att uppnå positiva hälsoeffekter genom att deltagarna gör något de annars kanske inte velat eller trott sig kunna göra.

Annons:

Källor: "Här händer nästan mirakel - äldrekollot som fenomen, görandet av ålder under vistelsen och kollots implikationer för äldres hälsa och livskvalitet", Aftonbladet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: