Ange ditt sökord

Enligt studien dricker en av tio kvinnor i 75-års åldern alkohol motsvarande en flaska eller mer i veckan. Foto: Shutterstock

Enligt studien dricker en av tio kvinnor i 75-års åldern alkohol motsvarande en flaska eller mer i veckan. Foto: Shutterstock

Äldre kvinnor dricker alltmer alkohol

Förändrad attityd mot alkohol och en vilja att bibehålla en ung livsstil tros vara faktorer som ligger bakom att äldre kvinnor dricker allt mer alkohol.

Annons:

Det visar en ny studie från Göteborgs universitet som har letts av Ingmar Skoog, professor i psykiatri.

Riskfyllt och kan ge problem

Enligt studien dricker en av tio 75-åriga kvinnor så pass mycket alkohol att det räknas som riskfyllt och att det kan ge problem. Konsensus i forskarvärlden är att gränsen för när alkoholdrickande kan leda till sämre hälsa och sämre socialt liv går vid en flaska vin i veckan eller mer. 

Som äldre menar Ingmar Skoog att du inte bara har en känsligare hjärna och sämre balans som kan påverkas av alkohol utan att du även överhuvudtaget är mer känslig för alkohol. Även levern är känsligare vilket  skulle kunna leda till fler leverskador enligt Ingmar Skoog.

Rejäl ökning

Undersökningen som ligger till grund för studien genomfördes vid äldrecentrum på Göteborgs universitet. Man konstaterar att för 40 år sedan var det knappt en av hundra kvinnor som drack den mängd alkohol som kvinnor i 75-årsåldern gör idag. Trots ökningen vet man i dagsläget inte vilka långvariga konsekvenser det kan få utan det är något man kommer att kunna upptäcka längre fram. 

Generellt uppfattas det även som att äldre män dricker något mer i dag men det är inget man har säkerställt i den nu aktuella studien. 

Förändrad attityd

Anledningen till att äldre dricker allt mer tror Ingmar Skoog framförallt beror på en förändrad attityd. Dagens äldre vill inte känna sig gamla utan behålla den livsstil och det leverne man hade när man var yngre. Man har även en annan syn på alkohol idag än för fyrtio år sedan. 

Nackdelen är att den äldre människokroppen kan vara sämre på att hantera alkoholen och därför vill man göra vidare studier för att kunna förebygga och informera om riskerna med att dricka alkohol högre upp i åldrarna.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: