Ange ditt sökord

Annons:

Hydrokortison

“Vanligt Hydrokortison kan man i pincip använda hur mycket som helst utav, men vara lite mer försiktig runt ögonen. Man kan smörja in krämen utan handskar, men själv kanske tvätta händerna efteråt, då ens fingertoppar efter lång tid kan eventuellt bli lite hudförtunnade.”

Ni skriver att man i princip kan smörja med vanligt hydrokortisson hur mycket som helst, jag antar att hydrokortisson CCS 1% är vanlig? Men man själv ska kanske tvätta händerna efteråt då ens fingertoppar kan bli hud-förtunnade. Blir inte barnets kind hud-förtunnad efter lång tids användning då?

/Peter

Ibland behöver man förenkla verkligheten lite, och därför brukar man säga att vanlig, svag Hydrokortison kan man i princip använda dagligen utan bekymmer. Sen är barnhuden lite tunnare än vuxenhudens, och huden i ansiktet och framförallt runt ögonen är känsligare än resten på kroppen. Man ska dock generellt sett inte använda kortisonkräm som en "mjukgörande kräm" utan se den som ett läkemedel. Har man "bara" torr hud är det i så fall bättre att använda en mjukgörande, återfuktade kräm.
Förtunningen av fingertopparna har vi ibland sett framförallt hos vuxna par, där den ena hjälper den andra att dagligen smörja sin livspartner under månader/år med en starkare kortisonkräm. Detta är något man kanske inte tänker på i första hand, varför jag ville belysa ett tänkbart problem. Många gånger vid problem med barneksembehandling är en överdriven rädsla för kortisonkräm och därav en underbehandling snarare än en överanvändning. Det är alltid viktigt att man har en öppen diskussion med sin behandlande läkare för att undvika felaktigheter.
/Anders