Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem och alkohol

Hej och tack för en mycket bra sida; imponerande att ni orkar svara på alla dessa frågor som ju ofta är väldigt likartade.

Har en fundering kring atopiskt eksem: har själv haft det så länge jag kan minnas; som barn i böjvecken och idag ofta uppblossande på högerhanden (speciellt då jag slarvar med diskhandskar osv). På våren eller om jag kommer i kontakt med gräs kan jag ibland fortfarande få eksem i armvecken.

Min egentliga fråga rör sambandet mellan eksem och vissa typer av livsmedel. Jag får klåda och utslag på högerhanden då jag skalar räkor, äter kräftor osv. men det verkar ju inte så ovanligt efter vad jag läst. Vad jag däremot märkt som jag tycker är lite konstigt är att jag ofta vaknar med mer eksem än vanligt då jag druckit (mycket) sprit.

Jag undrar om alkhohol i sig kan förvärra mina eksem eller om det snarare är så att det faktum att nattsömnen blir sämre efter en blöt kväll bidrar? Mina eksem blir ofta värre under längre perioder då jag stressar eller sover dåligt.

Tack på förhand!

Hej!
Det du beskriver med klåda när man tar i vissa livsmedel, kallas kontakturticaria. Det är en lite ovanlig mekanism i immunsvaret som gör att vissa äggviteämnen tex i räkor, fisk, ger histaminfrisättning i huden och nässelutslag uppstår. Ev kan antihistaminer hjälpa. Handskar är bäst förstås. Alkohol är känt för att bidra till klåda. Det är inte helt klarlagt varför, men en del av effekten kan vara att blodkärlen utvidgas av alkoholen och då kommer flera klådämnen ut till hudytan. Alkoholen bidrar till hsitaminfrisättning i huden, vilket också kliar.
Stress och dålig sömn är välkända försämrande faktorer för många atopiker, så din iakttalgelse delas av många andra. Hur hjärnan och huden är förbundna vid hudsymptom av stress, forskas det mycket kring men det finns ingen enkel och välkänd mekanism.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 5 september, 2004 Publicerad: 5 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: