Ange ditt sökord

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Bullös pemfigoid

Pemfigoid är en ovanlig hudsjukdom som orsakar blåsor i huden av olika storlek. Den drabbar mest äldre personer, över 60 års ålder.

Annons:

Den är i regel godartad och kan självläka med tiden. Ibland tillkommer utslag i slemhinnor. Det finns en speciell variant som särskilt drabbar ögats slemhinnor.

Klinisk bild

Klara vätskefyllda blåsor uppkommer, ofta på rodnade hudområden. Blåsornas storlek och antal varierar från person till person och från tid till annan. Sjukdomen kan börja med enbart klåda och senare tillkommer blåsor successivt.

Sjukdomsorsak

Den egentliga orsaken är okänd men antas vara uttryck för ett slags immunologiskt fenomen med effekt på huden.

Speciella antikroppar kan påvisas såväl vid provtagning direkt från huden som i blodprov (antikroppar mot hudens basalmembran).

Förlopp

Sjukdomen är ofta långdragen, över några månader till flera år, men kan med lämplig behandling fås att successivt klinga av.

Det finns också en tendens till självläkning. Perioder av bättring och försämring förekommer. Återfallsrisk föreligger.

Behandling

Vanligast är att man ger en kortisontablettbehandling med i början höga doser som sedan gradvis och långsamt minskas ned. Starka kortisonkrämer har en lindrande inverkan på hudföränd-ringarna. Behandlingsmålet är att kontrollera klådan och minska blåsbildningstendensen till en acceptabel nivå. Man måste inte ge så höga doser att blåsbildningen fullständigt upphör. Ibland ges som tillägg, eller som enda medicin, olika slags immunhämmande medel.

Målet är att dämpa sjukdomsaktiviteten med så låg dos som möjligt av läkemedlet ifråga. I lindrigare fall kan vissa andra läkemedel, t.ex. sulfoner (Dapson) eller långtidsbehandling med antibiotika som tetracykliner (doxycyklin) ha en gynnsam effekt.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: