Ange ditt sökord

Annons:

Röda utslag/nickel

Hej.
Jag jobbar som låssmed och handhar dagligen med nycklar och metall. Jag har fått någon typ av eksem på båda sidor om näsan, under ögonen. Jag har under kanske ett par års tid, varannan vecka, smörjt in med hydrokortison och det har hjälpt tillfälligt. Nu har det blivit mera och huden flagnar ordentligt. Kan detta vara nickelallergi?
Vad ska jag göra?
Tack på förhand.

Den vanligaste lokalisationen för kontaktallergi är i form av ett handeksem. Däremot är dock ansiktet ett utsatt område, då man många gånger med händerna kliar eller tar sig i ansiktet (och därmed kan man "flytta" ämnen man kommit i kontakt med händerna till ansiktshuden).
Nickel är det vanligaste ämnet folk är kontaktallergiska emot, och risken ökar påtagligt ifall man har tagit hål i öronen (en riskfaktor). Sen som låssmed kan jag tänka mig att man även kommer i kontakt med låsoljor mm, som kan ge kontaktallergiska besvär. Om Dina besvär verkligen har med arbetet/nickel att göra, är att se hur besvären beter sig under semesterledigheter - kvarstår eller försvinner besvären?

Att ha en nickelallergi som bara ger ansiktseksem är mycket sällsynt, utan Du borde ha fått besvär även från händerna. Använd mjukgörande kräm till ansiktet och ev någon lite fetare till natten som t.ex Repair från Apoteket. Eftersom det börjat bli ett problem, tycker jag Du tar kontakt med Din vårdcentral för bedömning (eller företagsläkaren ifall detta finns). Han/hon kan ta ställning till ifall man ska gå vidare via hudklinik med sk epikutantest (en hudtest för att utröna ev bakomliggande kontaktallergi).
/Anders