Ange ditt sökord

Nu är det vår igen

Nu är det vår igen

Äntligen kommer våren – den som de flesta ser fram emot när vintern lider mot sitt slut. Men vad många inte tänker på är att med våren kommer även pollenallergin för cirka 20 procent av befolkningen. För dessa pollenallergiker väntar en jobbig tid som i värsta fall varar ända till sen höst.

Annons:

Det är upp till en femtedel av tonåringar och vuxna som drabbas av pollenallergi, med symtom från ögon, näsa, luftvägar och hud. Det drabbar främst tonåringar och ofta minskar symtomen i övre medelåldern och kan till och med försvinna helt, även om sjukdomen finns kvar latent. Faktorer i både arvet och miljön ligger bakom. Antalet personer med pollenallergi har ökat de senaste 20 åren. Orsaken till ökningen är oklar.

Vid allergi reagerar kroppen på något ämne såsom pollen, pälsdjur eller kvalster. Vid kontakt med till exempel pollen (frömjöl) släpper kroppen ut ämnet histamin, vilket ger en allergisk reaktion. Man får symtom som att ögon och näsa börjar rinna, klia och att man får nysattacker. Man kan känna sig trött och hängig, men har inte feber som vid en vanlig förkylning. I vissa fall kan problem med luftvägarna (astma) uppstå.

Runt 40 procent av allergikerna i Sverige är överkänsliga mot pollen. Det handlar oftast om pollen från lövträd, främst björk, al och hassel samt gräs och gråbo. Eftersom växterna blommar och spricker ut vid olika tidpunkter kan pollenallergiker få besvär från tidig vår till sen höst. Hur kraftig den allergiska reaktionen blir beror på hur mycket pollen man utsätts för och det kan variera från dag till dag och från år till år. Även förkylning, stress eller trötthet kan göra reaktionen starkare.

Min upplevelse av våren

Plötsligt börjar nysningarna komma och det kliar fasansfullt i ögonen – ja just det, våren är här. Tänk att ett år går så fort och att minnet kan vara kort ibland. Att boka tid hos husläkaren i god tid före våren, för att få receptbelagda allergiläkemedel utskrivet inför varje pollensäsong, glöms lätt bort. Jag har varit allergiker sedan barnsben, så långt jag kan minnas. Det började med eksem och mycket torr hud och byggdes så småningom på med allergi och då främst mot djur och björkpollen.

Från första till sjätte klass minns jag att vårarna var tuffa. Medicinerna som fanns då gjorde oss allergiker trötta. Lägg sen till att den inflammatoriska processen i kroppen, på grund av allergin, också kan ge trötthet. Det är ett under att jag lärde mig något över huvudtaget, dessa vårar.

Idag finns nyare mediciner som ska ha färre biverkningar och det finns dessutom fler olika preparat att prova. Det finns allt ifrån receptfria tabletter, nässprayer och ögondroppar som man kan börja med till starkare medel på recept. Om du misstänker att du är allergisk mot pollen och receptfria läkemedel inte hjälper bör du vända dig till din husläkare som kan göra en allergiutredning.

Under gymnasie- och universitetsstudierna försvann alla symtom och jag glömde bort hur det var att nysa stup i kvarten, varje vår. Men plötsligt en vår, ett år med mycket pollen, började ögonen att klia och svullna upp till två tennisbollar (ja, ja, snarare som två små pingpongbollar, men det kändes som tennisbollar). Jag förstod först inte vad det var och åkte in till akuten, där jag fick en kortisonspruta mot överkänslighet mot pollen – mina allergisymtom var tillbaka.

Efter alldeles för många jobbiga vårar, då jag mer eller mindre försökt att hålla mig inomhus den värsta tiden, som för mig är från april till och med juni, tog jag beslutet att genomgå allergivaccination. Att vår efter vår känna mig mer eller mindre sjuk dagligen är inte kul – våren är ju en underbart härlig tid. Jag vill inte ”missa” en endaste vår till. Då jag påbörjade allergivaccinationen i höstas, kommer denna vår inte att bli symtomfri, men en förhoppning om en något mildare allergisäsong finns förstås.

Snart kan jag börja längta till våren igen!

Fakta

Håll koll på pollen
SMHI www.smhi.se
Naturhistoriska riksmuseet www.nrm.se

Vill du läsa mer om hur du kan förebygga, behandla och leva med pollen och allergi? Läs artikeln “Viktigt med tidig behandling vid pollenallergi” genom att klicka här!

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: