Ange ditt sökord

14 december, 2021

Psoriasis

PSORIASIS - STARTA FILM

1:59 min

Psoriasis

Doktorn.com informerar om psoriasis. Psoriasis är mycket mer än en hudsjukdom. Du som har psoriasis vet att man kan påverkas fysiskt, psykiskt och socialt. Men det finns hjälp att få genom vården.

Annons:

I Sverige beräknas omkring 300 000 individer leva med psoriasis. Det finns idag ingen botande behandling och orsakerna till psoriasis är inte helt kända. Man vet dock att immunförsvaret reagerar felaktigt mot kroppen med överdriven produktion av hudceller, inflammation och skador i hudbarriären som följd.

Vad är symtomen vid psoriasis?

Psoriasis kännetecknas ofta av typiska hudutslag på olika delar av kroppen, i hårbotten, naglar, hand- och fotsulor, hudveck och i vissa fall även ledbesvär. Ofta har man något eller några av dessa symtom, och svårighetsgraden varierar stort mellan individer.

Vanliga symtom är:

  • Hudutslag med fjällning
  • Klåda
  • Rodnad
  • Ledbesvär

Hur vet jag att det är psoriasis?

Psoriasis brukar gå i skov, vilket innebära att du kan ha perioder med mer besvär och perioder med lite eller inga besvär. Diagnosen ställs genom att en läkare undersöker huden när du har besvär. I vissa fall kan det vara svårt att skilja på psoriasis och andra hudsjukdomar, som till exempel mjälleksem.

Om du har psoriasis och får problem med leder i fingrar, tår, hand- och fotleder eller ryggen så kan du ha drabbats av psoriasisartrit. Då är det viktigt att få en tidig diagnos och behandling.

Behandling av psoriasis

De senaste åren har det hänt väldigt mycket på behandlingsfronten för psoriasis. Många upplever nästan symtomfrihet av det som finns tillgängligt idag i form av krämer, sprayer, tabletter eller injektioner.

Läs mer om psoriasis

Annons:

Läs även

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: