Ange ditt sökord

DEL 1: LÄKAREN INFORMERAR - STARTA FILM
24 januari, 2023

Att använda fertilitetsförståelse som preventivmetod

DEL 1: LÄKAREN INFORMERAR - STARTA FILM

4:52 min
DEL 2: PATIENTBERÄTTELSE - STARTA FILM
24 januari, 2023

Att använda fertilitetsförståelse som preventivmetod

DEL 2: PATIENTBERÄTTELSE - STARTA FILM

1:37 min
HELA FILMEN, FERTILITETSFÖRSTÅELSE SOM PREVENTIVMETOD - STARTA FILM
24 januari, 2023

Att använda fertilitetsförståelse som preventivmetod

HELA FILMEN, FERTILITETSFÖRSTÅELSE SOM PREVENTIVMETOD - STARTA FILM

6:14 min

Att använda fertilitetsförståelse som preventivmetod

Preventivmetoder som bygger på kartläggning av mensdata, ägglossning och temperatur kallas för fertilitetsförståelse-baserade metoder. Samma metoder kan användas för den som vill planera en graviditet.

Annons:

Doktorn.com informerar om en hormonfri och digital metod för fertilitetsförståelse

Det finns ett stort intresse för hormonfria metoder för att skydda sig mot oönskad graviditet, och för metoder som ger en större förståelse för menscykeln. Vi är alla olika och det behövs därför ett brett urval av metoder för att passa varje persons unika behov.

Välkända hormonfria preventivmetoder är till exempel kondom, kopparspiral och pessar. Metoder som baserar sig på menscykeldagar, livmoderhalssekret eller temperaturmätning kallas för fertilitetsförståelse-baserade metoder.

Att enbart använda menscykelns längd som metod kan vara osäkert, särskilt för dig med en oregelbunden mens. Kartläggning av livmoderhalsens sekret är en mer pålitlig metod, men kan upplevas lite svår att lära sig och kan ta några månader innan den fungerar tillräckligt väl.

Den enda digitala metod som kan rekommenderas av gynekologer och barnmorskor är en app baserad på fertilitetsförståelse. Appen Natural Cycles drivs av en algoritm som med hjälp av temperaturdata och information om menscykelns längd räknar ut din dagliga fertilitetsstatus. Det är den första och enda appen som är CE-märkt och därmed certifierad att använda som preventivmetod. Det är en medicinteknisk produkt och det görs regelbundet studier kring metodens effektivitet.

Det här är menstruationscykeln

Menstruationscykeln börjar med den första dagen av mensblödningen, och slutar dagen innan din nästa mensblödning börjar. En regelbunden menscykel är mellan 21 och 35 dagar lång.

Ägglossningen sker runt mitten av cykeln, men exakt vilken dag den sker på kan vara olika beroende på hur just din menscykel fungerar. Det är en av anledningarna till att den traditionella kalendermetoden kan vara bristfällig som preventivmetod.

Vid tiden för ägglossning blir sekretet från livmoderhalsen klart, elastiskt och halkigt – vilket används i den metod där man dagligen undersöker sitt sekret.

När ägglossningen skett stiger kroppstemperaturen med cirka en halv grad. Det beror på ett hormon som bildas efter att ägget lossat – progesteron. Om det inte sker någon befruktning av ägget sjunker kroppstemperaturen ned till normalläget igen, men blir det en graviditet fortsätter temperaturen att vara lite förhöjd.

Så här fungerar appen och temperaturmätningen

Det finns olika sätt att hämta din temperaturdata till Natural Cycles appen. Du kan mäta din temperatur med en Bluetooth-termometer direkt när du vaknar och synka resultatet med appen. Det är viktigt att det är en termometer som visar gradantalet med två decimaler. Natural Cycles kan också användas med en smartring som automatiskt mäter dina temperaturtrender under natten och synkar med appen när du vaknat.

Du behöver inte mäta din temperatur varje dag, men om du bygger en rutin där du mäter de flesta morgnar så hjälper det algoritmen att lära känna din cykel.

Algoritmen i appen använder temperaturökningen efter ägglossningen tillsammans med dina uppgifter om mens- och cykeldata för att hitta och förutsäga ägglossning. På så sätt får du information om dagen är grön eller röd.

Använder du appen Natural Cycles som en preventivmetod är det på de röda dagarna som du är fertil, och då bör du undvika samlag eller använda en kondom. På de gröna dagarna är du inte fertil, och de är på de dagarna du kan ha oskyddat samlag.

Till en början så ger algoritmen mestadels röda dagar. Men allt eftersom den lär sig din cykel och hittar ägglossningen, kommer den att ge fler gröna dagar. Vetenskapen bakom algoritmen gör att du kan lita på metoden från dag 1. Appen går att använda både med regelbunden och oregelbunden menscykel, men du som har en oregelbunden cykel kan förvänta dig att algoritmen ger fler röda dagar.

Varför är det inte bara ägglossningsdagen som är en röd dag?

Spermier kan överleva i upp till fem dagar i äggledarna. Där ligger de och väntar på att ägget ska lossa. Det betyder att du är fertil i 6 dagar varje cykel – ägglossningsdagen och 5 dagar före ägglossningen. De här dagarna kallas för det “fertila fönstret”.

Hur pålitligt är appen med temperaturdata som preventivmetod?

Studier visar att Natural Cycles är 93 procent säker som preventivmetod vid så kallad typisk användning. Då har man inkluderat alla oönskade graviditeter, inklusive de som beror på att användaren haft oskyddat sex på en röd dag och graviditeter som sker trots att metoden används som den ska. Det innebär att den har samma effektivitet vid typisk  användning som p-piller.

Appen är en långsiktig fertilitetspartner

En app som beräknar det fertila fönstret med hjälp av menstruationsdata och temperaturmätning kan också användas för den som planerar en graviditet. Forskning visar att par som önskar graviditet i genomsnitt blir gravida efter tre cykler eller mindre när metoden används i det syftet. Algoritmen i appen använder din temperatur för att hitta ditt unika fertila fönster så att du kan ha sex under rätt dagar och bli gravid snabbare.

Läs mer om hormonfri digital preventivmetod här


Läs även

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: