Ange ditt sökord

Tandläkaren kan snabbt få en bild av hur du mår i hela kroppen

Tandläkaren kan snabbt få en bild av hur du mår i hela kroppen

Genom att studera tändernas ytor kan tandläkaren snabbt få en bild av hur du mår i hela kroppen.

Annons:

Att ett stort sockerintag ger karies, hål i tänderna, är bekant men att vissa sura läskedrycker ger specifika skålformade urgröpningar på tändernas tuggytor är kanske inte lika välkänt.

Dentala erosioner, blir allt vanligare. Det har säkert att göra med en allt större konsumtion av söta och sura drycker, och är vanligt speciellt bland yngre. Det ska alltså inte sammanväxlas med karies där bakterierna ger en syrapåverkan på tändernas ytor, men det krävs inte så mycket för att en dental erosion, och speciellt en skålformad cupping, kan förvandlas till ett kariesangrepp.

– Jag kan se på en patient som har dessa skålformade erosioner, så kallade cuppings, att han eller hon dricker mycket sur läsk, säger Thomas Granlund, tandläkare i Praktikertjänst och verksam i Skellefteå. En liten förändring i salivens sammansättning av någon anledning, och kariesangreppet är där som ett brev på posten.

Han blir med en gång extra vaksam när han får en patient med mycket cuppings eftersom det också kan ge en tydlig indikation på att det förmodligen förekommer en stor konsumtion av sur och söt dryck som även kan vara skadlig för allmänhälsan.

– Egentligen kan cuppings vara en anledning att kolla patientens blodsocker, säger Thomas Granlund, och konstaterar att det skulle kunna vara ett utmärkt sätt att tidigt fånga upp unga patienter med prediabetes eller till och med manifest diabetes – nyligen kom ju en studie som visade på sambandet mellan barnfetma och höga blodsockervärden – då kan ju vi som tandläkare bidra till att eventuell sjukdom upptäcks tidigt.

Läs mer nyheter om mat och nyttigheter. Klicka här

Läs mer på temat munnen. Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: