Ange ditt sökord

Det är extra viktigt att tänka på sin tandhälsa om man har torr mun. Foto: Shutterstock

Det är extra viktigt att tänka på sin tandhälsa om man har torr mun. Foto: Shutterstock

Torr mun? Experttips från tandhygienisten

Muntorrhet drabbar både yngre och äldre, men är vanligare hos äldre. Dessutom har man sett ett ju fler läkemedel en person tar desto högre risk för torr mun. Främst läkemedel mot psykiska besvär har visat sig påverka salivproduktionen. Muntorrhet är en följd av att spottkörtlarna producerar för lite saliv och det kan öka risken för både karies, tandlossning och dålig andedräkt. Tandhygienisten Anna-Karin Karlsson ger sina bästa tips för att lindra besvären.

Annons:

”Torr mun är inte bara dåligt för tänderna – det påverkar också välbefinnandet och kan göra det svårt att äta, svälja och prata. För den som är drabbad rekommenderar jag salivstimulerande produkter som innehåller fluor”, säger Anna-Karin Karlsson, leg. tandhygienist vid Tandläkarhuset Bromma.

  1. Var noga med tandborstningen

”Alla behöver tänka på sin tandhälsa men har du torr mun är det extra viktigt. Kom ihåg att borsta tänderna två gånger om dagen i två minuter med fluortandkräm. Använd tandtråd eller mellanrumsborste där det är svårt att komma åt med tandborsten. Avsluta med ett fluorskölj som är speciellt anpassat för torr mun”, berättar Anna-Karin.

  1. Tänk på vad du äter

”Stressa inte vid måltider. Ät lugnt och tugga noggrant innan du sväljer maten. Färsk frukt, råa grönsaker och knäckebröd är nyttiga och bra livsmedel för att hålla igång salivproduktionen. Kom också ihåg att undvika småätande. Håll dig till frukost, lunch, middag och ett par mellanmål.”

  1. Håll igång salivproduktionen

”Öka salivmängden genom att tugga sockerfritt tuggummi med fluor. Vatten, i synnerhet kolsyrat, kan också hjälpa till att stimulera salivflödet. Undvik dock sura och söta drycker eftersom de är skadliga för tänderna. Det är också bra att ha en ask salivstimulerande tabletter i jackfickan eller på skrivbordet. Tänk på att välja sockerfria alternativ som även innehåller tillskott av fluor.”

  1. Lindra på natten

”Torr mun kan bero på olika saker. Sådant som stress, läkemedel, sjukdomar och ökad ålder är vanliga orsaker. För många är det under natten som besvären med torr mun blir extra besvärliga och sömnen störs. Då är det bra att ha snabb och enkel lindring tillhands på nattduksbordet.”

  1. Prata med tandvården

”Har du torr mun? Prata med din tandläkare eller tandhygienist för att diskutera orsaker och få anpassade råd om tandvård. De kan även berätta hur ofta du behöver komma på regelbundna kontroller. Allt för att du ska kunna bibehålla din goda munhälsa”, avslutar Anna-Karin.

Annons:

Källor:

Karo Pharma Sverige

doktorn.com

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: