Ange ditt sökord

Tinnitus

Tinnitus

Tinnitus är att höra ljud som inte hörs utifrån. Tinnitus kan låta på flera olika sätt men det vanligaste är brus och höga piptoner. Man uppskattar att 15 procent av svenskarna lider av någon form av tinnitus, cirka 100 000 har svår tinnitus som allvarligt påverkar deras vardag. De allra flesta kan dock leva som vanligt. Tinnitus blir oftast bättre med tiden, men det finns inget vetenskapligt bevisat botemedel.

Annons:

Varför uppstår tinnitus

Tinnitus är ingen sjukdom, utan ett symptom. Mer än hälften av dem som söker hjälp har en hörselskada. Ibland kan tinnitus starta i samband med en tillfällig hörselskada som till exempel en bullerskada, men det kan också uppstå av andra orsaker:
• Kroppsliga orsaker som felaktigt bett, spända käkmuskler eller problem med nacke och axlar.
• Stress

Olika typer av tinnitus

Det går att urskilja tre typer av tinnitus, som även kan gå in i varandra.
Det är hörselrelaterad, kroppslig samt depressions- och ångestrelaterad tinnitus.

• Hörselrelaterad tinnitus – beror på skador i hörselsystemet.
• Kroppslig tinnitus – beror på en kroppsskada. Det finns även ett samband mellan bett- och käkproblem och tinnitus.
• Utmattningsrelaterad tinnitus – Det finns starka samband mellan svår tinnitus och stress.

Vanliga symtom vid tinnitus

Tinnitus är när man hör ljud som inte har någon känd ljudkälla. Tinnitus kan låta på många sätt men vanligast är brus och höga pipande toner. Tinnitus kan även leda till andra besvär som:
• Störd nattsömn
• Störd koncentrationsförmåga
• Trötthet och nedstämdhet

Diagnos vid tinnitus

Tinnitus kan inte mätas med objektiva mätmetoder. Därför får den som har tinnitus själv beskriva sina problem. Ofta används frågeformulär som tar upp olika frågeställningar som hur ofta man upplever problem, hur tinnitus påverkar ens vardag, arbete, koncentrationsförmåga, nattsömn etc.

Behandling vid tinnitus

Tinnitusljud kan behandlas på många olika sätt. Det är ofta mer än en orsak som ligger bakom besvären och därför är det viktigt att man får en individuell bedömning.

Sök vård

Tinnitus kan ofta utredas och behandlas på vårdcentral eller husläkarmottagning. Ibland behövs det en remiss till hörselvårdsklinik.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: