Ange ditt sökord

Testikelvridning är smärtsamt, kräver snabb behandling men är lätt åtgärdat genom operation. Foto: Getty Images

Testikelvridning är smärtsamt, kräver snabb behandling men är lätt åtgärdat genom operation. Foto: Getty Images

Testikelvridning (torsio testis)

Testikelvridning, även kallat pungvred, innebär att strängen som löper mellan bukhålan till testikeln vrids och därmed stryps åt. Testiklarna är fästa vid blodkärl som tillsammans med nerver och sädesledaren löper från bukhålan till pungen. När en eller bägge av dessa vrids innebär det att blodförsörjningen till testiklarna stoppas och de riskerar att skadas. Testikelvridning kan upplevas som en plötslig och kraftig smärta i pungen.

Annons:

Testikelvridning är ovanligt och förekommer oftast hos pojkar mellan 12 och 15 år. Det kan även förekomma även hos vuxna män och små barn.

Symtom på testikelvridning

Om man har testikelvridning gör det ont i pungen, den blir röd och en testikel känns öm och svullen när man trycker på den. Ibland kan smärtan vara oregelbunden eller bara kännas som ett obehag. Andra symtom kan vara illamående och kräkningar på grund av smärtan eller att man upplever magsmärtor.

Testikelvridning har samma eller väldigt likadana symtom som vridning av bihanget eller ett inklämt bråck. Dock bör man alltid snabbt ta sig till närmaste sjukhus med akutkirurgisk verksamhet om man misstänker att det är testikelvridning då behandlingen är kirurgisk. För att testikeln inte ska skadas krävs snabb behandling och ju längre tid testikeln är vriden, desto större är risken att den blir permanent skadad.

Behandling av testikelvridning

Läkaren undersöker buken, ljumskarna och testiklarna med handen. I oklara fall görs även en ultraljudsundersökning.

Om man fått diagnosen testikelvridning bör operationen ske så snart som möjligt, helst ett par timmar efter att man börjat visa symtom. Under bedövning gör läkaren ett snitt i pungen och undersöker testikeln och blodkärlen. Om det är en testikelvridning så vrider läkaren tillbaka den och fäster den så att den inte ska ändra läge på nytt. Läkaren syr även fast den andra testikeln under samma operation då risken finns att även den är dåligt fixerad . Om operationen inte kan ske genast kan läkaren försöka vrida tillbaka testikeln utifrån, men det är endast i nödfall.

Om blodförsörjningen har varit avstängd för länge kan det vara nödvändigt att operera bort testikeln. Det påverkar inte fortplantningsförmågan eller puberteten då det räcker med bara en testikel för detta. Operationen vid en testikelvridning är enkel och patienten får oftast återvända hem samma dag eller dagen efter.

Om testikelsmärtorna är på grund av en bihangsvridning, vilket är vanligare, gör det oftast inte någon operation. En bihangsvridning är inte farlig och smärtan går vanligtvis över efter några dagar. Bihanget saknar funktion och man får inga men av händelsen.

När ska man söka hjälp vid testikelvridning?

En testikelvridning kan visa sig genom att:

  • Man plötsligt får ont i pungen och det inte går över inom några minuter.
  • Det uppkommer smärtor på nedre delen av magen.
  • Pungen blir svullen och röd.
  • En testikel blir öm.
  • Illamående och kräkningar kopplade till smärtan.

Om det är testikelns bihang som vridit sig så brukar det enda symtomet vara att det gör ont i pungen. Kom ihåg att en testikelvridning måste behandlas snabbt så man bör genast söka vård på en vårdcentral eller akutmottagning om man misstänker att det beror på det.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: