Ange ditt sökord

Nästan varannan person drabbas någon gång av svamp i munnen.  Foto: Shutterstock

Nästan varannan person drabbas någon gång av svamp i munnen. Foto: Shutterstock

Vanliga symtom vid svamp i munnen är att man har en gråvit beläggning på tungan, kinderna och i gommen. Foto: Shutterstock

Vanliga symtom vid svamp i munnen är att man har en gråvit beläggning på tungan, kinderna och i gommen. Foto: Shutterstock

Svampinfektionen orsakas av candidasvamp. Foto: Shutterstock

Svampinfektionen orsakas av candidasvamp. Foto: Shutterstock

Svamp i munnen (oral candidos) – symtom och behandling

Svamp i munnen är något som nästan hälften av Sveriges befolkning lider av, dock är det inte alla som har besvär. Vanliga symtom är gråvit beläggning i munnen och små blödande sår. Det finns en rad andra sjukdomar som ger liknande symtom men som behandlas på annat sätt. 

Annons:

Svampinfektionen orsakas av candidasvamp och kan bryta ut i munnen men även på huden och i underlivet. När den bryter ut i munnen kallas det för torsk. Det är först när candidasvampen leder till en infektion som besvären uppkommer.

Varför får man svamp i munnen?

Om man har en tandprotes i munnen som sitter fel eller inte sköljer munnen efter en kortisonsprej så kan det leda till svamp. Andra anledningar till att man får svamp i munnen är till exempel:

  • Ätit en antibiotikakur
  • Behandlas med cellgifter
  • Är narkotikamissbrukare
  • Har brister i kosten

Den vanligaste orsaken till oral candidos är att man har fått nedsatt immunförsvar, antingen lokalt genom tobaksrökning eller generellt genom någon sjukdom eller behandling. Svampinfektion i munhålan kan till exempel vara ett första tecken på en HIV-infektion. Risken för svampinfektionen är större hos spädbarn, gravida och äldre personer. Den förekommer dock i alla åldrar och är lika vanligt hos män som kvinnor.

Symtom på svamp i munnen

När en vuxen person drabbas av svamp i munnen så är ett av symtomen en brännande känsla i mun och svalg.

Vanliga symtom vid svamp i munnen

  • Gråvit beläggning på tungan, kinderna och i gommen.
  • Munnen får små vitgula prickar som ger blödande och smärtande små sår. Såren gör ont om de tas bort.
  • Det kan visa sig en röd irriterad slemhinna under den avtagbara tandprotesen om sådan används.
  • Mungiporna kan spricka och bli irriterade.

Besvären upptäcks ofta ganska snabbt då ohälsa i munnen märks av relativt direkt.

Behandling av svamp i munnen

Det är svårt att förebygga svampinfektioner eftersom jästsvampen är så vanlig. Eftersom andra sjukdomar har liknande symtom bör man kontakta läkare om man misstänker att man har svamp i munnen.

Spädbarn som drabbas brukar man inte behöva behandla då det är ofarligt och oftast läker det av sig själv efter en till fyra veckor.

Det finns läkemedel i form av munskölj, kräm för läpparna , oral gel eller tabletter. Vilken typ av läkemedel man får mot svamp i munnen beror på hur besvärlig infektionen är och var den sitter.

När försvinner svamp i munnen?

När man väl har hittat de utlösande faktorerna kan man få svampinfektionen under kontroll och infektionen kan med några dagars behandling försvinna helt.

Dock måste behandlingen fortgå i minst en till två veckor efter symtomfrihet för att vara säker på  att den inte återkommer.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: