Ange ditt sökord

Nästan varannan person drabbas någon gång av svamp i munnen.  Foto: Shutterstock

Nästan varannan person drabbas någon gång av svamp i munnen. Foto: Shutterstock

Vanliga symtom vid svamp i munnen är att man har en gråvit beläggning på tungan, kinderna och i gommen. Foto: Shutterstock

Vanliga symtom vid svamp i munnen är att man har en gråvit beläggning på tungan, kinderna och i gommen. Foto: Shutterstock

Svampinfektionen orsakas av candidasvamp. Foto: Shutterstock

Svampinfektionen orsakas av candidasvamp. Foto: Shutterstock

Svamp i munnen (oral candidos) – symtom och behandling

Svamp i munnen är något som nästan hälften av Sveriges befolkning lider av, dock är det inte alla som har besvär. Vanliga symtom är gråvit beläggning i munnen och små blödande sår. Det finns en rad andra sjukdomar som ger liknande symtom men som behandlas på annat sätt. 

Annons:

Svampinfektionen orsakas av candidasvamp och kan bryta ut i munnen men även på huden och i underlivet. När den bryter ut i munnen kallas det för torsk. Det är först när candidasvampen leder till en infektion som besvären uppkommer.

Varför får man svamp i munnen?

Om man har en tandprotes i munnen som sitter fel eller inte sköljer munnen efter en kortisonsprej så kan det leda till svamp. Andra anledningar till att man får svamp i munnen är till exempel:

  • Ätit en antibiotikakur
  • Behandlas med cellgifter
  • Är narkotikamissbrukare
  • Har brister i kosten

Den vanligaste orsaken till oral candidos är att man har fått nedsatt immunförsvar, antingen lokalt genom tobaksrökning eller generellt genom någon sjukdom eller behandling. Svampinfektion i munhålan kan till exempel vara ett första tecken på en HIV-infektion. Risken för svampinfektionen är större hos spädbarn, gravida och äldre personer. Den förekommer dock i alla åldrar och är lika vanligt hos män som kvinnor.

Symtom på svamp i munnen

När en vuxen person drabbas av svamp i munnen så är ett av symtomen en brännande känsla i mun och svalg.

Vanliga symtom vid svamp i munnen

  • Gråvit beläggning på tungan, kinderna och i gommen.
  • Munnen får små vitgula prickar som ger blödande och smärtande små sår. Såren gör ont om de tas bort.
  • Det kan visa sig en röd irriterad slemhinna under den avtagbara tandprotesen om sådan används.
  • Mungiporna kan spricka och bli irriterade.

Besvären upptäcks ofta ganska snabbt då ohälsa i munnen märks av relativt direkt.

Behandling av svamp i munnen

Det är svårt att förebygga svampinfektioner eftersom jästsvampen är så vanlig. Eftersom andra sjukdomar har liknande symtom bör man kontakta läkare om man misstänker att man har svamp i munnen.

Spädbarn som drabbas brukar man inte behöva behandla då det är ofarligt och oftast läker det av sig själv efter en till fyra veckor.

Det finns läkemedel i form av munskölj, kräm för läpparna , oral gel eller tabletter. Vilken typ av läkemedel man får mot svamp i munnen beror på hur besvärlig infektionen är och var den sitter.

När försvinner svamp i munnen?

När man väl har hittat de utlösande faktorerna kan man få svampinfektionen under kontroll och infektionen kan med några dagars behandling försvinna helt.

Dock måste behandlingen fortgå i minst en till två veckor efter symtomfrihet för att vara säker på  att den inte återkommer.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: