Ange ditt sökord

Stukningar och blåmärken uppkommer när blodkärlen under huden går sönder och blod ansamlas i området. Foto: Shutterstock

Stukningar och blåmärken uppkommer när blodkärlen under huden går sönder och blod ansamlas i området. Foto: Shutterstock

Stukningar och blåmärken (hematom)

När man får en stukning orsakar det smärta, svullnad och missfärgning (blåfärgning). Det som händer är att små blodkärl och fibrer i vävnaden går sönder och blodet strömmar ut i intilliggande vävnader.

Annons:

Blå-röda hudmissfärgningar i samband med en stukning är  i princip  samma sak som händer när man får ett blåmärke i huden. När huden får ett hårt slag går blodkärlen ibland sönder. När man får en blåfärgning på huden så är det blodet som syns igenom.

Vad är blåmärken?

Det finns olika typer av blåmärken, exempelvis en bula, en blåtira, en fläskläpp eller en blånagel. Ett blåmärke, även kallat för hematom, är en utgjutning av blod under huden. Det orsakas vanligtvis av en stöt eller ett slag. När man får ett slag kan mindre blodkärl, kapillärer, brista. Om man får en bula däremot får man ett blåmärke, men på grund av utrymmesbrist så kan huden bukta ut.

Varför blåmärken ser blåa ut beror på att färgen på det röda blodet filtreras genom huden och då antar en blåaktig ton. När blåmärket börjar att läka ändrar det färg. Oftast försvinner blåmärken gradvis under cirka två veckor. Under läkningsprocessen kan märket få en rödaktig till blåsvart till grön eller gul färg. Den gulaktiga färgen beror på ett ämne som heter bilirubin, det är en nedbrytningsprodukt av hemoglobin.

Varför uppkommer stukningar?

När man stukar sig eller får en vrickning  översträcks ledbanden. Ibland kan de till och med gå av. Detta sker genom en alltför stor belastning. Ofta får man stukningar när man trampar snett eller ramlar omkull. När ledbanden belastas felaktigt brister de. Det kan då bli en blödning under huden och det stukade stället svullnar och gör ont. I samband med stukningar får man en stort blåmärke.

Vad ska man göra vid stukningar?

Det första och viktigaste man ska göra vid stukningar är att lägga ett tryckförband. Om man till exempel har stukat fotleden  ska man linda tryckförbandet hårt kring leden. Detta ska man göra för att minska svullnaden. När man har dragit åt förbandet hårt ska man helst hålla den stukade delen så högt som möjligt. Efter cirka 20 till 30 minuter släpper man tryckförbandet och låter stukningen vila i en minut. Efter vilan drar man åt förbandet igen, men denna gången mindre hårt.

Kyla kan ha en smärtlindrande effekt på stukningar, men den effekt som kylning har på det stukade området i sig är mer tveksam. När man tar bort kylan kommer blodflödet reflexmässigt att öka igen  i den skadade kroppsdelen. Därför rekommenderas inte längre att en stukning ska behandlas med is eller annan kylning.

Hur kommer man igång med träningen igen efter stukningar?

När den värsta smärtan och svullnaden har gått ner kan man försiktigt börja belasta det skadade området igen. När man har vilat i ett till två dygn så är det viktigt att man börjar röra på sig för att minska ärrbildning i vävnaden och stelhet.

I början av den första perioden kan det vara bra att göra styrkeövningar. Träning på balansplatta kan också bidra till att öka stabiliteten kring fotleden.

 

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: